Računalništvo, telefonija
24.09.2003 15:04
Posodobljeno 18 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test: ABIT KV7 – VIA KT600 z ABIT-ovim pridihom

ABIT KV7


Le kaj se skriva v škatli?

VIA KT600 z ABIT-ovim pridihom

Pri proizvajalcu VIA Technologies so morali pred časom priznati premoč konkurenci. nVidia jih je namreč povsem dotolkla s svojim sistemskim naborom nForce2, kateremu VIA KT400 pač ni bil konkurenčen. Toda Tajvanci niso vrgli puške v koruzo in sedaj na prodajne police že kapljajo plošče z VIA KT600 čipovjem. Mi smo za preizkus izbrali ABIT-ovo KV7.


ABIT KV7 -nič več, nič manj

ABIT KV7

UVOD
Matična plošča ABIT KV7 je ena izmed prvih plošč na novem VIA KT600 sistemskem naboru. Pogled na specifikacije obljublja veliko, tudi plošča je dokaj bogato založena. Namenjena je tako domačim uporabnikom kot tudi navijalcem. Kateri bodo z njo bolj zadovoljni pa preberite v nadaljevanju.

DROBOVJE
Pogled v notranjost škatle razkrije tipično ABIT-ovo urejenost. Vse je tam, nič ne manjka. Črno-rdeča škatla je že dokaj tradicionalna in po svoji obliki ter dizajnu ne izstopa. Sama vsebina škatle postreže s ploščo, navodili za uporabo, dodatni USB priključkom ter priloženim kablovjem – tako IDE kot tudi za nove Serial ATA diske. To nam je še posebej prišlo prav, saj smo na testu uporabljali hitrostnega prvaka – WD-jevo zverino, ki sliši na ime Raptor. Kakšnih dodatnih dobrot nismo bili deležni, kar nas vedno znova opominja na pretirano ABIT-ovo ortodoksnost, saj bi se lahko malce omehčali in kakšno dobroto več pridodali tudi ploščam nižjega cenovnega razreda (pa saj KV7 navsezadnje le ni tako poceni). Nam je pa takoj padlo v oči dejstvo, da je plošča presenetljivo majhna, celo dejansko najmanjša v tem razredu. Dolžina je sicer polna, a jo je v širino dobrih pa centimetrov manj, česar bodo veseli predvsem tisti, ki jo nameravajo vgraditi v manjša ohišja. Težav zaradi manjših dimenzij nismo imeli, prostora okoli procesorskega ležišča je dovolj, pa tudi postavitev napajanja je dobro premišljena in ni v napoto. Okoli procesorskega podnožja so tudi štiri luknje za namestitev zmogljivejših hladilnikov, na našem testu je svojo nalogo pridno opravljal Thermaltakeov Vulcano 11+.


Vse kar potrebujemo, je priloženo, pogrešali smo kak “bonbonček”…

Hladilnik na severnem mostu je še “najbolj na udaru”…

DELOVANJE
VIA KT600 čipovje v navezi z novim VT8237 južnim mostom poskrbi kar za nekaj novosti, ki skušajo držati korak z legendarnim nForce2 čipovjem. Žal je pomnilniški krmilnik še vedno enokanalen ter pomnilnik deluje s 64-bitnim vmesnikom, a se kljub temu dokaj dobro zoperstavlja 128-bitni dvokanalni pomnilniški arhitekturi nForce2 čipovja. Optimizacijo pomnilnika pri VII predstavlja kratica FastStream64, plošča pa uradno podpira hitrosti do 200-Mhz zunanjega vodila (FSB). Še bolj navduši novi južni most, ki je bogato opremljen. Vanj je namreč vgrajen celo Serial ATA krmilnik z RAID funkcijo (0, 1, 0+1), poleg njega pa še standardni ATA/133, mrežna kartica ter 5.1-kanalna zvočna rešitev, plošča pa postreže z osmimi USB vmesniki. Zvočna kartica dobro opravlja svoje delo in za plačilo ne odžira veliko procesorskega časa. Reža za grafiko je AGP 8x, njena namestitev pa je pohvalna, saj ne zadeva ob pomnilniške reže kot je to običaj pri nekaterih ploščah. Na ploščo lahko zadegamo do 3 GB pomnilnika (v ta namen so na njej tri pomnilniške reže), a tu se prve težave že prično. ABIT KV7 je namreč zelo izbirčna plošča kar se pomnilnika tiče, zato se je pred nakup pametno posvetovati s prodajalcem, še posebej če nadgrajujete sistem. Nam je povzročala ogromno sivih las, saj je bilo praktično nemogoče zagotoviti 100-odstotno stabilnost ob uporabi 3 pomnilniških modulov, pa tudi nekatere kombinacije z dvema pomnilniškima moduloma so iz nas izvabile prenekatero kletvico. Naslednje presenečenje nas je čakalo še pri disku. Očitno VIA SATA RAID gonilniki še niso dodobra izpiljeni, saj se nam je prepogosto dogajalo, da ob ponovnem zagonu računalnik ni prepoznal operacijskega sistema nameščenega na WD Raptorju. A za to napako očitno ni kriv ABIT, saj je plošča SATA disk normalno prepoznala, težavo povsem pripisujemo VIA gonilnikom. Namestitev smo zato večkrat ponovili, kot zanimivost pa naj povemo, da je omenjena konfiguracija z IDE diskom delovala brezhibno. Sicer pa je plošča potem, ko smo jo pripravili do brezhibnega delovanja pokazala par zelo dobrih rezultatov. Delo z diskom je bilo še posebej hitro, v operacijskih sistem smo dobesedno prileteli po par sekundah. Kljub enokanalnemu pomnilniku se ABIT KV7 skorajda enakopravno kosa z nForce2 ploščami, očitno so pri VII iz pomnilniškega krmilnika iztisnili še zadnje, kar so lahko. To tudi delno pojasnjuje težave z manj kvalitetnimi pomnilniškimi moduli. Naš Barton je bil tako pri nazivnih frekvencah dober sopotnik, počutil se je dobro, tudi po zaslugi cele kopice nastavitev v BIOS-u, ki pa so bolj namenjene navijalcem, a o tem v naslednjem odstavku. Ko smo že pri BIOS-u velja pohvaliti več možnosti nastavljanja hitrosti vrtenja ventilatorjev (ti so tišji pri manjših obremenitvah in temperaturah). Da, tudi USB 2.0 vmesnike ter mrežno kartico smo preizkusili. Nad delovanjem smo bili zadovoljni in nimamo pripomb.


Tudi 3D Mark’03 je bil zadovoljiv

AquaMarkovih “skoraj” 31 tisoč…

NAVIJANJE
ABIT-a se drži sloves proizvajalca navijanju prijaznih matičnih plošč. Žal je naša KV7 v tem pogledu precej razočarala. Delovanje nad 200-MHz FSB že zaradi pomanjkanja delilnikov (največ 6:2:1) ni preveč priporočljivo (no, do 233-MHz še nekako gre), a smo od kopice BIOS nastavitev pričakovali več. Višanje napetosti in hitrosti zunanjega vodila nas je sicer pripeljalo daleč, vse do 233 MHz, a kaj ko je bila takšna konfiguracija vse prej kot stabilna. Zgornja meja se je tako pokazala pri številki 222 FSB (glej sliko). Ni malo. V nejevoljo nas je spravilo tudi dejstvo, da je temperaturni senzor na severnem mostu po 50-urnem mučenju kazal nezavidljivih 72 stopinj C, kar je za naš okus občutno preveč (čeprav taki čipi zdržijo do 95C). Očitno plitka hladilna reberca na VIA KT600 čipovju le ne bodo kos vsem navijaškim zahtevam. Hujših obremenitev napajalnega dela nismo zaznali, temperature so bile tu v običajnih mejah. Upajmo, da bodo prihodnje BIOS različice kakšnega hrošča odpravile.


Do 222,8 MHz FSB smo pa vseeno prilezli, ane?!

ZAKLJUČEK / KONČNA OCENA
ABIT KV7 ostaja pri sedmici. Več si žal ne zasluži zaradi omenjenih težav s pomnilnikom ter diskovjem, pa tudi možnost navijanja ni prav nič v skladu z ABIT-ovimi merili. Sicer pa gre za soliden izdelek, ki bo uporabniku dobro služil in se oddolžil s hitrim delovanjem. Tudi cena ni zanemarljiv podatek, a s 26 tisočaki kolikor zanjo zahteva uvoznik, podjetje Sunrise d.o.o. iz Ljubljane, ji ne bo lahko. Naš nasvet – posezite po ABIT NF7, boljšemu konju v hlevu.

PREDNOSTI
+ hitrost
+ dobra založenost z vmesniki
+ SerialATA RAID

SLABOSTI
– previsoka cena
– težave z več pomnilniškimi moduli
– težavno navijanje

Sedmica za sedmico – pošteno!

OCENA: 7 / 10

Strojna oprema na testu
ABIT KV7, BIOS ver1.1
AMD Athlon XP 2500+ (11*166 MHz, 1.833 MHz), Barton
2* 256 MB DDR400 (PC3200, CAS 2.5, 2-3-3-6)
HDD WD Raptor 37 GB, 10.000 obratov
CD-RW LiteOn 52x/32x/52x
ATI Radeon 9700, 128 MB (AGP 8x, FastWrites ON)
Samsung SyncMaster 959NF
Programska oprema
MS Windows XP Professional + SP1, DirectX 9.0b, ATI Catalyst 3.7


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več