Računalništvo, telefonija
06.11.2013 15:35

Deli z drugimi:

Share

Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoč položaj pri dostopu ADSL!

Javna agencija RS za varstvo konkurence je v ponovno potrdila svojo odločitev, da je družba Telekom Slovenije zlorabljala prevladujoči položaj pri širokopasovnem dostopu ADSL. Največji slovenski telekomunikacijski operater bo novo odločbo preučil in se na podlagi tega odločil glede nadaljnjih ukrepov.
Telekom načrtuje 50 milijonov evrov dobička
Telekom načrtuje 50 milijonov evrov dobička

Čeprav že vrabci čivkajo, da je družba Telekom Slovenije od prvega decembra 2002 do petega septembra 2005 zlorabljala svoj vodilni položaj pri širokopasovnem dostopu ADSL in namerno omejevala konkurenco, je morala javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) to ponovno potrditi. Odločbo agencije z dne 31. marca 2008 je namreč Upravno sodišče na zahtevo vodilnega ponudnika telekomunikacijskih storitev 18. novembra 2009 razveljavilo in sicer v delu, v katerem je bila ugotovljena kršitev protimonopolne zakonodaje. V novi odločbi je AVK ponovno ugotovil Telekomovo zlorabo prevladujočega položaja na trgu širokopasovnega dostopa prek bakrenega omrežja v Sloveniji.

Pri javni agenciji RS za varstvo konkurence so prepričani, da je družba Telekom Slovenije svoj prevladujoči oziroma monopolni položaj zlorabljala na način, da je ponudnikom internetnih storitev pogojevala priključitev povezave ADSL s predhodnim zakupom ISDN priključka s strani končnih uporabnikov. Največji slovenski telekomunikacijski operater bo odločbo AVK najprej preučil in nato sprejel odločitev o nadaljnjih ukrepih. Mnogi poznavalci so prepričani da se bo družba Telekom Slovenije tudi tokrat pritožila na Ustavno sodišče in s tem še dodatno zavlekla postopek odločanja o zlorabi monopolnega položaja.


Prijavi napako v članku