14.03.2013 10:11
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Največji tehnološki dosežki nežnejšega spola

IT industrijo so v preteklih letih največkrat »ožigosali« za moški poklic. Tudi na visokih položajih vodilnih IT gigantov, kot so Apple, Microsoft in Facebook, so večinoma moški (Tim Cook, Steve Ballmer, Paul Otellini, Mark Zuckerber itd.), medtem ko so ženske na vodstvenih položajih v tehnoloških podjetjih, kot sta Marrise Mayer in Sheryl Sandberg, še vedno izjemna redkost. Tako imenovana STEM delovna mesta (delovna mesta, ki se nanašajo na matematiko, znanost in tehnologijo) namreč danes zaseda le četrtina žensk, kljub temu da se delež žensk z ustrezno izobrazbo iz leta v leto povečuje.
8-bitni računalnik, ki ga je marca leta 1979 razvila Sophie Wilson
8-bitni računalnik, ki ga je marca leta 1979 razvila Sophie Wilson

Navkljub dominaciji moškega spola na področju IT tehnologije, je v preteklem desetletju izpod rok nežnejšega spola nastalo kar nekaj tehnoloških inovacij, med katerimi lahko izpostavimo Ade Lovelace, ki jo smatrajo za eno izmed prvih računalniških programerk in Radio Perlman, brez katere verjetno ne bi bilo Interneta, kot ga poznamo danes. Za številne »inženirke«, ki so zaznamovale zgodovino tehnološkega razvoja, verjetno še sploh niste slišali, zato vas bomo v nadaljevanju popeljali skozi krajši pregled zgodovine »ženskega« udejstvovanja v IT industriji.

Acorn System 1 (goo.gl/qEOdc) je 8-bitni računalnik, ki ga je marca leta 1979 razvila Sophie Wilson. Ta je zasnovan na arhitekturi mikroprocesorja MOS 6502, ki ga je proizvedlo angleško podjetje Acorn Computers.

Ikone na računalnikih Apple (goo.gl/DlVdr) – Za številne ikone, ki se uporabljajo na Applovih računalnikih, je zaslužna Susan Kare, ki je zasnovala številne Applove uporabniške vmesnike.

Code for America (goo.gl/UGNkL) je neprofitna organizacija, ki poskuša s pomočjo lokalnih oblasti poiskati načine, kako bi lahko tehnologija pripomogla k napredku skupnosti in vsakdanjega življenja. Organizacijo je ustanovila Jennifer Pahlke.

Računalniški prevajalnik (compiler) (goo.gl/gHM4q) Leta 1952 je Grace Hopper napisala prvo programsko kodo za tako imenovan računalniški prevajalnik (compiler), program, ki kodo napisano v enem programskem jeziku spreminja v drug programski jezik.

»Premagovanje jezikovnih ovir« (goo.gl/gm5j4) – Sarah Allen je ustanovila sistem Mightyverse, omrežje za učenje tujih jezikov in raziskovanje drugih kultur, kjer uporabniki objavljajo video posnetke, v katerih izgovarjajo različne besede v svojem jeziku in tako pomagajo uporabnikom pri učenju jezika.

Flash e-trgovina (goo.gl/sJs4R) vse bolj priljubljena oblika elektronske prodaje se imenuje »flash«, pri kateri se določeni izdelki v določenem časovnem obdobju (npr. 24 ur) prodajajo po znatno nižji ceni. Ena takšnih strani je tudi spletna stran Gilt (združuje flash prodajo, nagrajevanje uporabnikov in luksuzne artikle), ki sta jo v letu 2007 ustanovili Alexandra Wilkis Wilson in Alexis Maybank.

Aplikacije za učenje (goo.gl/hnzex) – Da je lahko učenje tudi zabavno in enostavno, je dokazala Jane BALLENTINE, saj njeno podjetje (rAPPidREvise) razvija aplikacije namenjene učencem in študentom v Veliki Britaniji, ki se lahko s pomočjo takšnih aplikacij med seboj pomerijo v znanju na precej zabaven način.

Ethernet Spanning Tree protokol (goo.gl/dhpSO) – Radio Perlman označujejo kot »mamo« Interneta, saj je že davnega leta 1985 razvila Ethernet Spanning Tree Protocol, ki je omogočil razvoj veliko večjih in kompleksnejših omrežji in način uporabe Interneta, kot ga poznamo danes.

Tehnologija za prepoznavanje obrazov in emocij (goo.gl/fEJCS) – Rosalind Picard in Rana el Kaliouby sta ustanovili podjetje Affectiva, ki je kot prvo ustvarilo tehnologijo, ki računalnikom omogoča prepoznavanje emocij na človeških obrazih.

Povezovanje ljudi in ameriškega Kongresa (goo.gl/X7MDh) – Marci Harris in Rachna Choudhry sta ustvarila spletno platformo Popvox, preko katere se lahko ljudstvo poveže s kongresom in njihovimi predstavniki ter tako izraža svoje mnenje povezano z glasovanjem o različnih zakonih.

One Laptop Per Child (goo.gl/DCytn) – Kot tehnična direktorica projekta One Laptop Per Child, katerega cilj je ponuditi cenovno ugodne prenosne računalnike namenjene državam v razvoju, je Mary Lou Jepsen zaslužna za cenovno ugodne in varčne zaslone, ki se uporabljajo v OLPC računalnikih.

Online osebni trener (goo.gl/YmfYp) Anne Scott Plante in Leslie Silverglide sta našli način, kako telesno kondicijo vzdrževati kar od doma (in na ta način prihraniti ogromno dragocenega časa), medtem pa ves čas ostati v stiku z osebnim trenerjem, ki nadzoruje vadbo in uporabnikom daje nasvete preko spletne kamere in računalnika. Ustanovili sta spletno stran Wello, preko katere lahko uporabniki najdejo vadbo v živo kjerkoli na svetu.

Programski jezik Smalltak (goo.gl/ZPa83) – Računalniški programski jezik Smalltalk je razvila skupina, ki jo je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja vodila tudi Adele Goldberg. Prva različica programskega jezika Smalltalk je javnosti postala dostopna v zgodnjih osemdesetih letih in se je v prvi vrsti uporabljala v izobraževalne namene.

Izračun potovanja Apolla 11 na Luno (goo.gl/PmnR9) – Matematičarka in znanstvenica Katherine Johnson je zaslužna za izračun tirnice potovanja vesoljskega plovila Apolla 11 na Luno, pozneje pa je načrtovala tudi številne misije na Mars.

Univerzalna storitev za izmenjavo sporočil (goo.gl/Jectl) – Sandy Jen in Elaine Wherry sta ustanovili storitev imenovano Meebo. Gre za univerzalno ogrodje za izmenjavo sporočil, ki omogoča klepet med uporabniki na različnih platformah.

Spletni brskalnik za slepe (goo.gl/eNSOA) – Chieko Asakawa je razvila spletni brskalnik, ki prepoznava glas, s tem pa je brskanje po spletu omogočila tudi slepim in slabovidnim.

Wildfire (goo.gl/LKCtd) – Storitev, ki omogoča lažji način za promocijo podjetja preko različnih družbenih omrežji, je plod dela Victorije Ransom, storitev pa je pozneje odkupil gigant Google.


Prijavi napako v članku