Računalništvo, telefonija
15.03.2018 09:10

Deli z drugimi:

Share

Takšnega taksija zagotovo še niste videli!

Električni leteči taksiji postajajo vse bolj zanimivi in uporabni!
Električni leteči taksiji postajajo vse bolj zanimivi in uporabni!

Verjetno se vsi strinjamo s tem, da bi bilo lepo, če bi se lahko izognili dolgim kolonam na cesti, še lepše pa bi bilo, če bi lahko z osebnim avtomobilom na cilj kar prileteli. To morda ni več tako oddaljena prihodnost, vsaj če se bodo uresničili načrti podjetja Kitty Hawk, ki je v lasti soustanovitelja podjetja Google in direktorja družbe Alphabet Larry Page. To je javnosti namreč predstavilo leteči taksi z oznako Cora, ki je pričakovano povsem električno vozilo in temelji na umetni inteligenci. Za navpično in vodoravno letenje uporablja kar 12 električnih motorjev, zaradi možnosti navpičnega vzletanja in pristajanja ne potrebuje namenske vzletne steze.

Električni leteči taksi Cora lahko leti tudi z enim samim propelerjem in sicer s hitrostjo okoli 160 kilometrov na uro in sicer na višini med 150 metrov in 915 metrov. Zračno plovilo je opremljeno s tremi neodvisnimi letalskimi računalniškimi sistemi in lahko brez težav deluje tudi v primeru, če eden od njih povsem odpove. Poleg tega električni motorji delujejo povsem samostojno, v primeru resnih težav in odpovedi vseh motorjev pa je plovilo opremljeno s posebnim padalom. Avtonomija letečega taksija Cora pa v povprečno znaša okoli 100 kilometrov.

Trenutno seveda še ni znano, kdaj bo leteči taksi Cora podjetja Kitty Hawk nared za prevoz ljudi med novozelandskimi mesti. Ker se novost trenutno še vedno preizkuša bo morda potrebnih še nekaj let, preden bo sistem postal povsem operativen. Ne glede na to pa smo lahko prepričani, da nas v prihodnosti čakajo povsem inovativne, zanimive in ekološke oblike prevoza.


Prijavi napako v članku