Telefoni
05.07.2013 14:54
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tablični računalniki in pametni mobilni telefoni so največji sovražniki zdravega spanja

Za slab spanec mnogi znanstveniki krivijo pametne mobilne telefone in tablične računalnike, ki jih uporabljamo pozno v noč preden se odpravimo k počitku. Za kakovostnejši spanec bi morali tovrstne elektronske naprave izključiti vsaj dve uri pred načrtovanim počitkom.
Naprave z manjšimi zasloni so najhujši sovražnik zdravega spanja!
Naprave z manjšimi zasloni so najhujši sovražnik zdravega spanja!

Spanec je nujni del zdravega življenja, tako kot sta to prehrana in redna telesna aktivnost, ter ponavljajoč se proces, ki telesu omogoča počitek in čas za obnovo. Če vam primanjkuje kakovostnega spanca, gre po mnenju mnogih znanstvenikov razloge za to iskati tudi v uporabi pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov ter drugih elektronskih naprav tik pred spanjem. Glavni krivec za nespečnost pa je svetloba zaslona, saj naše telo ob gledanju vanj zmanjša »proizvodnjo« spalnega hormona melatonina.

Raziskovalci zatrjujejo, da imajo interaktivne naprave, kot so računalniki, pametni mobilni telefoni, igralne konzole in druge večpredstavnostne naprave, občutno večji vpliv na poslabšanje spanca kot televizor ali radijski sprejemnik. Zaslon mobilne naprave se namreč pogosto nahaja le nekaj centimetrov stran od obraza in naši možgani imajo ob tem »občutek«, kot da se nahajamo v osvetljenem prostoru.

Za kakovostnejši spanec raziskovalci svetujejo, da vsaj dve uri pred načrtovanim počitkom ne uporabljamo računalnika oziroma druge naprave z zaslonom. Ta nasvet velja upoštevati predvsem za mobilne naprave z manjšimi zasloni, ki se te pri uporabi pogosto »nahajajo« le nekaj centimetrov stran od našega obraza. Elektronske naprave raje nadomestite s papirnato knjigo in presenečeni boste nad izboljšalo kakovostjo spanca.


Prijavi napako v članku