Računalništvo, telefonija
20.01.2017 09:55
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ta trenutek morda nekdo prodaja vaše podatke na nevidnem spletu

E-knjigo Vpogled v skriti del Internet omrežja lahko dobite na spletnem naslovu http://bit.ly/smartcom-skriti-internet-RN.
E-knjigo Vpogled v skriti del Internet omrežja lahko dobite na spletnem naslovu http://bit.ly/smartcom-skriti-internet-RN.

Ste že slišali za nevidni oziroma globoki splet? Definicija pravi, da je to tisti del interneta, ki ga ni mogoče najti s pomočjo klasičnih spletnih iskalnikov, kot sta na primer Google in Bing. V angleškem jeziku se zanj uporablja več izrazov – Deep Net, Dark Net, The Invisible Net, Undernet – predstavljal pa naj bi kar 99,8 odstotkov celotnega interneta.

V tem temnem delu spleta se tako kot na “navadnem” spletu nahajajo številne informacije, le da jih je bistveno več. Čeprav vsebine obsegajo tudi povsem običajne strani za vsakodnevno uporabo, kot so e-pošta, bančništvo in forumi, pa se po podatkih številnih raziskav nevidni splet uporablja predvsem za nezakonite dejavnosti, kot so preprodaja mamil, orožja in človeških organov, kraja osebnih podatkov, razvoj virusov ter ilegalne stavnice.

Kot ste morda zasledili v številnih medijih, v zadnjem času se vse pogosteje pojavljajo primeri napadov na večje svetovne ali lokalne spletne portale, katerih namen je kraja čim večjega števila podatkov o uporabnikih. Ti lahko vsebujejo zgolj uporabniško ime in geslo, lahko pa tudi veliko več, na primer datum rojstva, domač naslov itd. Uporabnost takšnih podatkov v razne zlonamerne namene (e-mail spam kampanje, zloraba uporabnikov na drugih portalih) je velika in posledično so takšni podatki na trgu zelo iskani. Tu pride v enačbo nevidni del interneta, ki kot že omenjeno, predstavlja tržnico za njihovo preprodajo.

Verjetno vsakega uporabnika spleta zanima, kaj se dogaja z njegovim imenom. Konec koncev si nihče ne želi, da bi bilo njegovo ime na kakršenkoli način očrnjeno ali da bi kdo trgoval z njegovimi podatki in jih uporabljal za izvajanje zlonamernih dejavnosti. To velja tako za posameznike kot tudi za podjetja in organizacije. Sploh te so spletnim nepridipravom še bolj izpostavljene. Več kot ima določen portal uporabnikov in bolj kot je tehnično nezavarovan, bolj je namreč mikavna tarča za napadalce.

Ker so tovrstne zlorabe nevarne tako za lastnike portalov kot tudi za vse uporabnike, velja redno spremljati, kaj se dogaja na temni strani interneta, da lahko še pravočasno pridobite podatke o morebitnih zlorabah. Kot nalašč za to so pri podjetju Smart Com pripravili strokovno publikacijo, ki vam omogoča prav to. Predstavi vam orodja, s katerimi lahko vstopite v nevidni splet in se na lastne oči prepričate, ali so vaši podatki varni. E-knjigo lahko pridobite s skeniranjem QR kode (na sliki) ali z obiskom spletnega naslova http://bit.ly/smartcom-skriti-internet-RN. (oglasno sporočilo)


Prijavi napako v članku