Računalništvo, telefonija
18.04.2011 15:20
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

T-2 vendarle v stečaj?

Odplačevanje dolgov bo ponudnik telekomunikacijskih storitev T-2 prenesel na ramena svojih naročnikov.
Odplačevanje dolgov bo ponudnik telekomunikacijskih storitev T-2 prenesel na ramena svojih naročnikov.

V drugi polovici januarja je Okrožno sodišče v Mariboru za družbo T-2 potrdilo pričetek prisilne poravnave. Upraviteljica prisilne poravnave je nato v marcu kot upravičene priznala dobrih 142 milijonov evrov terjatev. Največji upnik družbe T-2 je kranjski Gratel. Temu T-2 skupno dolguje kar 71,5 milijonov evrov. Telekomu Slovenije dolguje 16,4 milijonov evrov, medtem ko banka Hypo Alpe-Adria od družbe terja 12,6 milijonov evrov.

Čeprav je družba T-2 z vložitvijo predloga za pričetek prisilne poravnave dejansko ujela zadnji vlak pred skoraj gotovim stečajem, je njena prihodnost še vedno pod velikim vprašajem. Ponovno se je namreč oglasilo konkurenčno podjetje Telekom Slovenije, ki je že drugič zapored zahtevalo stečaj priljubljenega telekomunikacijskega giganta. In to kljub temu, da je družba T-2 pred kratkim pričela beležiti boljše poslovne rezultate.

Telekom Slovenije je dejansko na Okrožno sodišče vložil ugovor proti vodenju prisilne poravnave in tako že drugič predlagal, naj njegovega konkurenta pošlje v večna lovišča. Glavni razlog naj bi tičal v tem, da slovenski monopolni telekomunikacijski gigant ne verjame v načrte družbe T-2, da ji bo do leta 2018 uspelo podvojiti število naročnikov na optičnih priključkih. Število mobilnih uporabnikov naj bi povečala kar za petkrat. Verjetno tu ni naključje, da je Telekom Slovenije vložil predlog za pričetek stečaja družbe T-2 le nekaj dni za tem, ko je od Višjega sodišča prejel sodbo, ki ga pravnomočno bremeni zlorabe monopolnega položaja v letih 1996 in 1997. Okrožno sodišče naj bi o stečajnem predlogu odločilo še pred poletjem.


Prijavi napako v članku