Življenjski slog
03.08.2022 08:26
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Švicarji v Alpah zgradili »vodno baterijo«, ki lahko oskrbuje 900.000 domov

V švicarskih Alpah so kar 14 let gradili »vodno baterijo«, za gradnjo pa so porabili 2 milijardi evrov. Nahaja se 600 metrov pod zemljo, z energijo pa lahko oskrbuje kar 900.000 domov.
Foto: YouTube video
Foto: YouTube video

Svet je zadnja leta osredotočen na izkoriščanje energije iz obnovljivih virov. Težava oziroma bolje rečeno izziv pa je, kako odvečno pridobljeno energijo shraniti, saj se energija proizvaja občasno ali pa se v določenem delu dneva proizvede več energije, v določenem manj. Razlika je seveda tudi med posameznimi dnevi, letnimi časi … Proizvodnja je torej v večini odvisna od vremenskih razmer.

Seveda obstaja več možnosti, tudi akumulatorji, ki vsebujejo nikelj, kobalt in litij, ki pa jih je treba izkopavati in niso okolju prijazni. Prav zato znanstveniki po vsem svetu eksperimentirajo z drugimi zamislimi za shranjevanje energije, kot je uporaba ogljikovega dioksida in kar lepega števila eksperimentalnih metod. Medtem pa je t.i. vodna baterija nekaj, kar poznamo že nekaj časa in vemo, da deluje, je pa njena gradnja pravi projekt.

Kako deluje vodna baterija?

Vodno baterijo sestavljata dva ogromna bazena vode, ki se nahajata na različnih višinah. Ko je proizvodnja energije iz obnovljivih virov visoka in ustvarja višek, se prekomerna moč uporabi za pretakanje vode iz nižjega bazena v višjega. Ko se povpraševanje po energiji poveča oziroma ko energije iz obnovljivih virov (vetrne elektrarne, sončna energija …) ni dovolj, se voda na višjem nivoju sprosti in usmeri v nižji bazen. Ko gre skozi turbine, proizvaja elektriko, ki se uporabi za napajanje omrežja. Dobro znan koncept, ki se uporablja že stoletja, a nov način uporabe.

V videu si lahko ogledate lep prikaz, kako deluje vodna baterija v švicarskih Alpah:

Vodna baterija, ki je nedavno začela delovati v Švici, ima kapaciteto shranjevanja 20 milijonov kWh in je namenjena pomoči pri stabilizaciji energetskega omrežja v regiji. Elektrarna ima 6 turbin, ki lahko proizvedejo 900 MW moči, je razkril Euronews. Na vrhuncu moči lahko tako omenjena baterija napaja do 900.000 domov hkrati.

Zakaj so vodno baterijo gradili kar 14 let?

Vodna beterija je zgrajena med rezervoarjema Emosson in Vieux Emosson v Valaisu, kantonu v jugozahodnem delu Švice. Samo ogromna strojnica elektrarne, ki se nahaja 600 metrov pod površjem, meri približno 200 metrov v dolžino, široka pa je več kot 32 metrov.

Inženirji so morali najprej izklesati predore skozi ta del Alp. Dolžina predorov, izkopanih za projekt, se razteza na razdalji približno 18 kilometrov. Ko so bili predori narejeni, so lahko začeli z gradnjo, kar je skupaj trajalo 14 let. Ob vseh teh podatkih in težavnosti gradnje je podatek o 14 letih gradnje veliko bolj logičen.

Da bi povečali zmogljivost shranjevanja energije baterije oziroma njeno kapaciteto, so povečali tudi višino jezu Vieux Emosson za 20 metrov. Kot že rečeno, lahko zdaj elektrarna oziroma t.i. vodna baterija ob pomanjkanju energije iz obnovljivih virov, napaja kar 900.000 gospodinjstev.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
električna energija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

Pilon AEC

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več