Računalništvo, telefonija
12.10.2011 18:34

Deli z drugimi:

Share

SUSAP dejaven tudi na področju visokošolskega izobraževanja

Združenje slovenskih uporabnikov poslovno-informacijskih rešitev SAP je letos v navezi z Univerzo v Mariboru in njenimi fakultetami organiziralo več izobraževanj o uporabi poslovne programske opreme SAP.
SUSAP dejaven tudi na področju visokošolskega izobraževanja
SUSAP dejaven tudi na področju visokošolskega izobraževanja

V SUSAP-u so v sodelovanju z Univerzo v Mariboru za dodiplomske in podiplomske študente tehničnih fakultet organizirali več predavanj in predstavitev na temo uporabe programske opreme SAP. Na ta način so študenti dobili vpogled v vlogo informacijskih rešitev v sodobnih podjetjih in njihovo podporo poslovanju.

Robi Flego, direktor poslovne informatike v podjetju Cimos, je s predstavitvijo, poimenovano SAP v skupini Cimos, predstavljal vlogo sistema za vodenje ter upravljanje poslovanja. Poudarek je bil na poslovni vlogi pametne programske opreme in ne tehničnih lastnostih. Predavatelj je izpostavil predvsem procesno-organizacijski vidik upravljanja poslovanja z vidika informatika ter njegovo vlogo pri projektih razvoja novih rešitev ter vzdrževanja ali nadgradnje obstoječih. Študentom je pojasnil, da informatika ne igra zgolj podporne vloge in rešuje probleme ter programske incidente ali pa upravlja z administracijo licenc ter kadrov in strojno opremo. Sodobna informatika mora biti dejavna predvsem na področju razvoja in podjetju omogočati doseganje dodane vrednosti in konkurenčnih prednosti.

»Vse skupaj namreč v IT-ju počnemo zato, ker želimo zagotoviti pravočasne, verodostojne in varne podatke, iz katerih nastajajo informacije za odločanje. Le tako lahko zagotavimo učinkovito vodenje podjetja in njegovo dolgoročno konkurenčnost,« je svoje predavanje povzel Flego.

Črtomir Ješelnik, vodja IT v družbi Kovinoplastika Lož, d. d., je podiplomskim študentom na smeri Management informatike in elektronskega poslovanja predstavil projekt uvajanja informacijskega sistema SAP v proizvodno podjetje. Predavanje je obsegalo teoretični pregled projektne metodologije, obseg implementacije, glavnih faz projekta, posebej pa je bilo poudarjeno praktično delovanje pri upravljanju sprememb na mikroorganizacijskem nivoju ter upravljanju sprememb pri zaposlenih in drugih deležnikih projekta.

Študenti bolonjskega univerzitetnega programa Elektronsko poslovanje so bili deležni predavanja o podpori procesom logistike v proizvodnem podjetju. Poleg teorije s področja upravljanja matičnih podatkov ter običajnih logističnih scenarijev v proizvodnem podjetju so študenti spoznali umestitev glavnih SAP logističnih modulov v funkcionalno okolje ter skupaj s predavateljem preverili več praktičnih primerov procesov oskrbe proizvodne skladiščne lokacije ter različnih vrst materialnih premikov. Predavatelj je izpostavil tudi pomen integriranega informacijskega sistema ter logistiko povezal z ekonomskim vidikom prek kalkulacije standardne cene ter vidikov analize dobičkonosnosti izdelka.

»Z vidika tripartitne povezave SAP-Univerza-podjetja menim, da gre za t. i. WIN-WIN-WIN situacijo. Z vidika podjetij je kader z osnovnim poznavanjem logičnega delovanja in podpore različnim procesom gotovo zanimiv in predstavlja potencial z bistveno strmejšo krivuljo učenja na delovnem mestu,« meni član vodstva združenja SUSAP Črtomir Ješelnik.

Mojca Štajner, SAP svetovalka iz družbe Telekom Slovenije, je študentom predstavila prednosti kadrovskega informacijskega sistema in njegovo povezanost z drugimi poslovnimi področji v družbi (finance, računovodstvo, vozni park, osnovna sredstva, telekomunikacije …). Poslovna programska oprema SAP HCM namreč omogoča tudi celovito upravljanje s kadrovskim ciklom ter sistematično izobraževanje zaposlenih. Na področje organizacijskega managementa tako poleg kadrovske administracije sodi tudi obračun plač (delovni čas, potni nalogi …), izobraževanje ter administracija časa zaposlenih.

»Sodoben kadrovski informacijski sistem skrbi tudi za temeljito upravljanje izobraževanja, saj mora biti razvoj zaposlenih za sleherno podjetje prioriteta. Prednosti rešitev SAP na področju kadrovske informatike so v avtomatizaciji opravil in hitrem delu, vodje posameznih področij pa imajo na voljo različne statistike učinkovitosti, tudi v preglednem in grafično obdelanem prikazu,« pravi Štajnerjeva.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku