Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
29.01.2021 08:30
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Superračunalniki: izobraževanja za dvig nivoja uporabe visokih tehnologij

.. V okviru projekta bo omogočen dostop do superračunalnikov in strokovnega svetovanja, širši javnosti pa bodo ponujeni tudi treningi in izobraževanja s področja superračunalništva, podatkovne analitike in umetne inteligence ..
Foto: Peter Giodani, arhiv UL FRI
Foto: Peter Giodani, arhiv UL FRI

Avtorja: Tina Č. Marc, Arctur in dr. Pavel Tomšič, Fakulteta za strojništvo UL

Nacionalni kompetenčni center HPC povezuje gospodarstvo in izobraževalne inštitucije

EuroCC je projekt, ki se izvaja v okviru programa Evropske unije Obzorje 2020 z namenom vzpostavitve panevropske mreže nacionalnih kompetenčnih centrov HPC (NCC), ki bodo glavna kontaktna točka za uporabnike s področja znanosti, industrije, HPC strokovnjake in širšo javnost. Pri projektu EuroCC sodeluje 34 partnerjev iz 32 držav članic EuroHPC. Slovenski del koordinira Arnes, sodeluje pa še devet partnerjev; Arctur, Fakulteta za informacijske študije, Institu informacijskih znanosti, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Ministrstvo za javno upravo, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza v Novi Gorici.

Ponujena izobraževanja za dvig kompetenc na področju superračunalništva
Namen izobraževalnega programa je zapolniti vrzeli v znanju s področja superračunalništva na različnih ravneh, vse od osnovnega HPC opismenjevanja do tematik strokovno zahtevnih področij. Izobraževanja so namenjena ustanovam na različnih stopnjah šolskega sistema, industriji in posameznikom. Aktivnosti so razdeljene na krajša eno ali večdnevna izobraževanja, namenjena prenosu znanj ter na seminarje, namenjene deljenju aktualnih informacij s področja računalništva, strojništva, matematike, fizike in HPC opismenjevanja.

Vse aktivnosti so na voljo brezplačno. Glede na raven zahtevnosti deljenega znanja so razdeljene v tri sklope:

  • Na osnovni ravni so na voljo izobraževanja, osredotočena na HPC opismenjevanje in splošno HPC orientirane tematike.
  • Na napredni ravni so zajete tematike, osredotočene na STEM (Science, Technology, Engineering in Mathematics). Tematike zahtevajo določeno poglobljeno znanje uporabnika in so namenjene začetni uporabi supperačunalnikov na različnih področjih.
  • Višja raven izobraževanj je namenjena uporabnikom, ki imajo že predhodno znanje na področju superračunalništva ter želijo poglobiti znanje in pridobiti strokovne kompetence.

Poleg izobraževanj se izvajajo tudi krajši seminarji. Glavni namen seminarjev je predstaviti in odpreti diskusijo o aktualnih vsebinah, ki zajemajo področje superračunalništva. Seminarske aktivnosti so časovno krajše; predstavi se strokovno področje oziroma aktualna tema, sledi odprta diskusija v obliki okrogle mize. Namen seminarjev je predvsem izmenjava mnenj, mreženje in gradnja skupnosti na področju superračunalništva v Sloveniji. Projektni partnerji so pripravili nabor več kot 40 zanimivih vsebin na različnih strokovnih področjih.

V letu 2021 je planiranih več kot 10 krajših izobraževanj in mesečnih seminarjev. Projektni partnerji vabijo vse, ki bi želeli sodelovati pri predstavitvi določene tematike v obliki seminarja ali imajo interes po dodatnih vsebinah izobraževanj, da jih kontaktirajo. Odprti so za predloge tako s strani javnosti kot tudi industrije, saj želijo ponuditi uporabne vsebine. Več informacij o prihodnjih dogodkih je objavljenih na spletni strani www.sling.si/sling/category/treningi/.

Na poti k industriji 4.0
Mala in srednja podjetja bodo s pomočjo ponujenih izobraževanj lahko izpopolnila svoja znanja in dobila dodatno pomoč strokovnjakov, ki bodo podjetjem predstavili, kako lahko s pomočjo superračunalnikov gradijo na večji konkurenčnosti v različnih industrijskih sektorjih. Zavedati se moramo, da so visokotehnološka podjetja gonilna sila slovenske industrije. Tristan Pahor, vodja Arcturjevega Data centra poudarja, da je uporaba superračunalnikov pomembna prav za vsako podjetje, ki se bori na svojem tržišču. »Uporabnik storitev superračunalništva ima na voljo veliko računske moči, ki jo potrebuje za hitrejši in natančnejši izračun nekega problema, izvedbo modela ali na primer analizo velike količine podatkov. Produkt ali storitev je lahko zaradi tega boljši, prej dosegljiv na trgu, podjetje pa je zato konkurenčnejše.« Poleg dragocenega znanja bodo mala in srednja podjetja v okviru nacionalnega kompetenčnega centra HPC dobila tudi dostop do superračunalniške infrastrukture.

EuroCC – SLING

Trajanje projekta: 1. 9. 2020 – 31. 8. 2022

Vrednost projekta: 2.089.350 EUR (50 % sofinanciranje)

www.sling.si/sling/eurocc/

Sledite na Twitterju: @EuroCC_SLING


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več