Računalništvo, telefonija
10.02.2011 16:27
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Superračunalnik Mira

Pri IBM-u pravijo, da bo nov superračunalnik eden izmed najhitrejših na svetu in energetsko najučinkovitejši.
Pri IBM-u pravijo, da bo nov superračunalnik eden izmed najhitrejših na svetu in energetsko najučinkovitejši.

IBM je napovedal nov superračunalnik, ki bo temeljil na arhitekturi BlueGene, zgrajen pa bo za potrebe ameriške vlade, natančneje laboratorija Argonne National.
Superračunalnik

z imenom Mira bo imel 750.000 procesorskih jeder, kar mu bo zagotavljalo maksimalne hitrosti od 10 petaflopov oz. 10 bilijonov operacij na sekundo. Za lažjo predstavo – takšne sposobnosti so približno dvakrat zmogljivejše od trenutno najzmogljivejšega superračunalnika na svetu, kitajskega TIANHE-1A, ki zmore procesirati podatke s hitrostjo 4,7 petaflopov na sekundo.

Pri IBM-u za enkrat še niso objavili veliko podrobnosti o gospodični Miri, navedli so le, da bodo morali raziskovalci napisati vražje dobre aplikacije, da bodo lahko dodobra pretresle Miro in izkoristile vseh 750.000 jeder. Pri tem so dodali, da bo nov superračunalnik verjetno eden izmed najhitrejših na svetu, ob enem pa tudi energetsko zelo učinkovit. Kdaj bo nova pošast nared, zaenkrat še ni znano, a upajmo da bomo lahko kaj kmalu objavili rezultate o njenem (njegovem) delovanju.


Prijavi napako v članku