Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
29.08.2023 07:18

Deli z drugimi:

Share

Študij sedanjosti za zaposlitev prihodnosti

Študij na fakulteti z dolgoletno tradicijo in sodobnimi programi ponuja nove izzive v kreativnem in dinamičnem okolju ter zagotavlja izvrstne zaposlitvene možnosti.
Foto: FERI
Foto: FERI

Prihodnost napoveduje bliskovit razvoj tehnologije in nove izzive na vsakem koraku. Delodajalci izpostavljajo veliko pomanjkanje kadrov na področjih STEM (naravoslovje, tehnologija, inženirstvo in matematika), za katere že več kot 60 let uspešno izobražujejo na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI). S prenosom znanja, ki temelji na odmevnih in prebojnih rezultatih lastnega znanstvenoraziskovalnega dela, z aktivnim sodelovanjem v lokalnem, nacionalnem in mednarodnem gospodarstvu, FERI skrbi za perspektivno prihodnost na področjih elektrotehnike, računalništva, informatike, medijskih komunikacij, telekomunikacij in mehatronike.

Visoko zaposljivi diplomanti

Avtomatizacija, digitalizacija in umetna inteligenca bodo v prihodnjih letih prevzemale vse več delovnih procesov. Čeprav bi si mislili, da nas bodo stroji in tehnologije v prihodnosti izpodrinili, pa je dejstvo, da bo tudi njih moral nekdo izdelati, programirati in upravljati. Študentje FERI spoznajo najnovejša znanstvena dognanja, ki bodo potrebna za soočanje z izzivi prihodnosti. Priložnosti za projektno delo imajo na področju sodobnih komunikacijskih omrežij, vesoljskih tehnologij, vgrajenih sistemov, obnovljivih virov, elektro mobilnosti, robotike, kibernetske varnosti, navidezne in obogatene resničnosti, medijske produkcije … Strokovnjaki za to so med najbolj perspektivnimi poklicnimi skupinami.

Da bodo potrebe po kadrih, ki jih izobražujejo na FERI velike, že vrsto let napoveduje raziskava Poklicni barometer, ki jo izvaja Zavod za zaposlovanje RS. Pri velikem številu poklicev, ki jih lahko opravljajo diplomanti FERI, potrebe delodajalcev že sedaj presegajo ponudbo na trgu dela, ob tem pa se potrebe po tovrstnih kadrih doma in v tujini nenehno večajo. Izjemne zaposlitvene možnosti v prihajajočih letih je potrdilo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v okviru projekta »Potrebe trga dela v naslednjih 15-ih letih«, ki se je zaključil junija 2023.

Na fakulteti se dobro zavedajo tudi pomembnosti povezovanja izobraževanja, raziskovanja in gospodarstva. Študenti se med študijem srečajo s svojimi prvimi raziskovalnimi izzivi ter pridobivajo znanje in neprecenljive izkušnje realnega delovnega okolja ob boku izkušenih raziskovalcev. Vse to jim omogoča reševanje aktualnih izzivov, uspešno in kakovostno delo ter zagotavlja svetlo prihodnost. Da so diplomanti FERI po doseženem znanju primerljivi z diplomanti priznanih evropskih univerz, dokazujejo njihovi uspehi na mednarodnih tekmovanjih, še bolj pa uspešne kariere po celem svetu.

FERI vsako leto obiskuje več kot 2200 študentk in študentov

Največja fakulteta Univerze v Mariboru zaposluje okrog 320 ljudi, letno jo obiskuje več kot 2200 študentk in študentov, od tega okrog 650 bruck in brucev. Na prvi stopnji fakulteta nudi štiri visokošolske strokovne in šest univerzitetnih študijskih programov, kjer študenti pridobijo širok spekter znanj, se naučijo skupinskega dela in pridobijo sodobna mednarodno uporabna znanja. Na drugi stopnji fakulteta ponuja izobraževanje na šestih magistrskih študijskih programih, ki temeljijo na dodiplomskem študiju in tako pridobljena znanja poglobijo. Magistranti lahko študij nadaljujejo na treh programih doktorskega študija.

Atraktivne učne metode in visok standard opremljenosti prostorov, ki se nahajajo v centru mesta Maribor, naredijo študij še zanimivejši in kakovostnejši. Študentski domovi, ki se nahajajo v neposredni bližini fakultete, nudijo cenovno ugodno in sodobno namestitev. V univerzitetnem mestu je tudi veliko priložnosti za zabavo, sprostitev, športne aktivnosti in ostale obštudijske dejavnosti.

Več informacij o študiju na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru najdete na spletni strani pridi-na-feri.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem UM, FERI.
Vas zanima več iz te teme?
izobraževanje


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več