Računalništvo, telefonija
22.07.2016 11:14

Deli z drugimi:

Share

Študentje pripravljajo inovativno rešitev za letalske prevoznike

Na Comtradu so se med oblikovanjem programa poletne šole EDIT domislili odličnega načina za ciljno oglaševanje na spletnih straneh letalskih prevoznikov, ki danes nimajo enovitega in učinkovitega načina za oglaševanje. Rešitev, ki jo v tem tednu razvijajo na poletni šoli EDIT v Mariboru, bo omogočala ciljno in učinkovito oglaševanje na vseh spletnih straneh letalskih ponudnikov.
Diagram sistema
Diagram sistema

Vse, kar mora letalski prevoznik storiti, je dodeliti majhno območje vstopne spletne strani, kjer bi se lahko nahajal tak oglas. Vendar ne gre za kateri koli oglas. Na tem mestu se bo v pravem trenutku prikazal pravi oglas, za ta algoritem pa bo poskrbel aplikacijski strežnik (REST IP), ki se bo izvajal v okolju Node JS Javascript in je povezan s podatkovno zbirko.

Zbirko
uporabnikov letalske družbe z vsemi demografskimi podatki bo priskrbela letalska družba. Ti se bodo zbirali v zbirki Cauchbase, ki ni tipična zbirka SQL, temveč k dokumentom usmerjena (document-oriented) zbirka in predstavlja novost na področju podatkovnih zbirk. Algoritem bo na podlagi podatkov o uporabnikih izbral najboljši oglas iz naše zbirke.

Tipični zunanji oglaševalci bodo npr. ponudniki hotelskih namestitev, taksi službe, gostinci in drugi, ki bodo lahko svoje oglase oddali na posebni spletni strani za zbiranje in kvalifikacijo oglasov glede na pridobljene parametre.
Vsi oglasi bodo morali prestati postopek preverjanja ustreznosti. Letalska družba bo lahko torej preko administratorskega vmesnika odobrila ali zavrnila oglase.

Administrator te spletne strani bo vsak oglas na začetku odobril, imel pa bo tudi možnost zavračanja oglasov, če vsebinsko ne bodo ustrezali kontekstu letalskih družb.
Aplikacija bo tako oglaševalcem kot letalskim družbam omogočala podrobno analizo učinkovitosti posameznih oglasov.

EDIT-ovci so pomislili tudi na nadgradnjo projekta

Študentje vsako leto pomislijo tudi na nadgradnje projektov. Letos so si zamislili, da bi lahko projekt nadgradili s poglobljeno statistiko za oglaševalce in s povezavo s sistemom zvestobe (npr. posebne ugodnosti za redne stranke).

Tudi letos nove tehnologije

Za celoten projekt mariborskega modula poletne šole EDIT se bodo uporabljale nove tehnologije. Za grafični vmesnik (GUI) se bo uporabljalo okolje Angular JS 2 (razvojna različica, ki je trenutno na trgu), kot omenjeno pa podatkovna zbirka ne bo klasična relacijska ampak dokumentno usmerjena zbirka (NoSQL).

Celoten projekt je dober primer načela stalne integracije (continuous integration), razvoja programske opreme v več stopnjah, pri čemer se koda sproti oblikuje in pošilja na strežnik. Za to na letošnjem EDIT-u uporabljajo orodje Jenkins. Pristop orodja Jenkins je, da je mogoče vpeljati ekipo preizkuševalcev, ki ne preizkuša neposredno dela razvijalcev. Svojo kodo ti shranjujejo v knjižnico, Jenkins pa na svoji spletni strani vpelje trenutno pripravljen izdelek. Pri tem vpelje le tiste dele, ki v izbranem trenutku delujejo, preizkuševalci pa preizkušajo tisto, kar je pripravil Jenkins.

Agilne metode kot del projekta

Udeleženci letošnje poletne šole bodo na vseh projektih spoznavali agilne metode, ki so trenutno v IT-panogi še kako »vroče«. Nič drugače ne bo v Mariboru, kjer so poskrbeli tudi za odlično predavanje o Scrumu in drugih temah. Na ta način se študentje privajajo skupinskemu delu, ki ga med študijem še kako manjka ali pa je zelo okrnjen. Pogosto se zgodi tudi, da med študijem delo v skupini v večji meri opravi samo en posameznik – na šoli EDIT pa študentje spoznavajo, da v pravih podjetjih to več ni mogoče.

Na končno predstavitev vabljeni vsi zaposleni podjetja Comtrade

V petek, 22. julija, bodo študentje poskrbeli za predstavitev projekta ostalim zaposlenim podjetja Comtrade. Vsako leto je zato pred koncem projekta kar napeto, saj časa zmanjkuje, vendar jim je do sedaj projekt še vedno uspelo speljati do konca. Verjamemo, da jim bo tudi letos.

EDIT skupnost

Če je še niste, všečkajte stran EDIT skupnosti na omrežju Facebook. Delite svoje aktivnosti in ne pozabite dodati zanimivih vsebin, ki bi lahko koristile skupnosti EDIT, saj ta stran združuje vse, ki želijo deliti znanje, trende in izobraževanja, povezana z IKT.

Začetki EDIT-a
Začetki izobraževanja bodočih razvijalcev s projektom EDIT segajo že v leto 1996, ko se je s prvimi realnimi izzivi v okviru poletne šole spoprijelo le 10 udeležencev. Danes je ta projekt postal že tradicionalen, saj se ponaša že z 20-letno tradicijo in kakovostnim programom. Vsako leto pritegne večje število udeležencev, ne samo v Sloveniji temveč tudi v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Vse večje število prijavljenih iz različnih fakultet je dokaz, da EDIT sledi razvoju stroke in ponuja aktualne programe za razvoj novih znanj, ki jih panoga informacijskih tehnologij potrebuje za ohranjanje konkurenčnosti. Leta 2007 je poletna šola prejela tudi 2. nagrado na natečaju za najboljši kadrovski projekt. Leta 2014 se je poletna šola EDIT uvrstila med 15 najboljših praks programa Best of the Best, ki ga je ob svoji 15. obletnici delovanja organizirala Ameriška gospodarska zbornica – AmCham.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku