Računalništvo, telefonija
19.09.2020 13:44
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Storitev Firefox Send ukinjena

Storitev Firefox Send je bila ugasnjena zaradi zlorab s strani nepridipravov.
Storitev Firefox Send je bila ugasnjena zaradi zlorab s strani nepridipravov.

Na začetku lanskega leta je organizacija Mozilla uporabnikom ponudila oblačno storitev Firefox Send, ki je omogočala brezplačno in enostavno izmenjavo dokumentov, fotografij, video gradiva in druge vsebine in sicer do velikosti 2,5 gigabajta. Storitev je zagotavljala varno izmenjavo podatkov z uporabo šifriranja od uporabnika do uporabnika, za dodatno varnost pa smo lahko poskrbeli tudi z nastavitvijo kompleksnega dostopnega gesla. Poleg nastavitve gesla je oblačna storitev Firefox Send omogočala še določitev datuma veljavnosti posamične datoteke v skupni rabi, izbrali pa smo lahko tudi največje dovoljeno število prenosov za vsako datoteko posebej.

Novo oblačno storitev organizacije Mozilla smo lahko uporabljali na dva načina. Prva je bila brez registracije, pri čemer je bila velikost datotek omejena na en gigabajt. Z registracijo pa se je velikost datotek povečala na 2,5 gigabajta. Čeprav je bila oblačna storitev Firefox Send med končnimi uporabniki relativno priljubljena, jo je organizacija Mozilla dokončno ukinila. Poglavitni razlog za to pa so bile predvsem zlorabe, saj je bila oblačna storitev Firefox Send med drugim uporabljena tudi za deljenje okuženih datotek ter za izvajanje napadov s pomočjo neželene pošte.

Pri tem velja omeniti, da bo organizacija Mozilla ukinila tudi spletno storitev Firefox Notes, ki je bila namenjena uporabnikom mobilnih naprav Android za varno izmenjavo sporočil preko šifriranja od uporabnika do uporabnika. Razširitev Firefox Notes za spletni brskalnik Firefox bo ostala aktivna, če jo je uporabnik že imel nameščeno, omogočen pa je tudi prenos vsebine na druge oblačne storitve. Storitev Firefox Notes se bo dokončno poslovila novembra letos.


Prijavi napako v članku