Računalništvo, telefonija
17.11.2016 13:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

“Človeštvu ostaja le še 1000 let življenja!”

"Človeštvu ostaja le še 1000 let življenja!"
"Človeštvu ostaja le še 1000 let življenja!"

Sistematični problemi kot so uničevanje habitata, imunost na antibiotike, hiter razvoj orožja in prenaseljenost, po mnenju enega največjih znanstevnikov našega časa, Stephena Hawkinga, vodijo v propad človeštva na dolgi rok. Rešitev? Hawking pravi: “Drugi planeti!”

Živimo na Zemlji, ki je problematična! Svetovno znani fizik Stephen Hawking opozarja, da nam je čas na Zemlji štet in da moramo resno razmišljati o postavljanju kolonij drugod znotraj Solarnega sistema. “Moramo še naprej siliti v vesolje za dobro človeštva”, je povedal Stephen Hawking v enem izmed predavanj na univerzi Cambridgu. “Mislim, da ne bomo preživeli naslednjih 1.000 let brez, da bi se odpravili stran od našega planeta!”, je še dodal.

Pred kratkim je govoril o umetni inteligenci, za katero je povedal, da je lahko ali nekaj najboljšega kar se je zgodilo človeštvu, lahko pa umetna inteligenca postane najslabša stvar v zgodovini. Ljudje smo, po pravici povedano, kar precej nagnjeni k ponavljanju lastnih napak – kljub temu, da smo obsedeni z lastno zgodovino – in Hawkinga predvsem skrbi kako bo močna avtonomna tehnologija, tukaj je izpostavil orožje, vplivala na človeštvo.

Če pustimo klimatske spremembe ob strani (če je to sploh možno) in se osredotočimo na globalne pandemije, ki izpostavljajo imunost na antibiotike in nuklearne zmogljivosti številnih nacij, lahko kmalu pričakujemo sovražnike, na katere še zdaleč nismo pripravljeni. Lani je Hawking pristopil h koaliciji več kot 20.000 raziskovalcev in strokovnjakov kot so Elon Musk, Steve Wozniak in Noam Chomsky, da bi prepovedal kakršenkoli razvoj avtonomnega orožja, ki lahko strelja brez človeškega posredovanja. Ampak to ni ravno tisti ultimativni cilj, ki si ga vsi tako zelo želimo? Da bi dobili robote, ki so kot ljudje, vendar boljši. NE!

Kakorkoli se to vse skupaj sliši zelo pesimistično, Hawking pravi, da imamo še vedno veliko stvari zaradi katerih smo lahko optimistični. Leto 2016 bi naj po njegovem mnenju bilo “super leto in čas v katerem je lepo živeti in raziskovati predvsem na področju teoretične fizike”. Medtem ko John Oliver nasprotuje tej optimistični ideji in pravi, da ni prav nič dobrega glede leta 2016, Hawking pravi: Ne pozabite gledati v zvezde in ne navzdol proti svojim nogam!”.

“Poskusite osmisliti to kar vidite, razmišljajte zakaj obstajamo. Bodite radovedni!”, je povedal študentom na predavanju v Cambridgu. “Kakorkoli se zdi življenje težko, vedno obstaja nekaj kjer lahko uspete. Važno je samo, da ne odnehate!”.

S temi besedami je Hawking v motivacijskem tonu zaključil predavanje in podal nujno iztočnico za celotno človeštvo. Kot sam pravi, bo zelo pomembnih, če ne celo odločilnih, naslednjih sto let in v tem obdobju moramo biti zelo pazljivi na vseh področjih – od umetne inteligence, do klimatskih sprememb.


Prijavi napako v članku