Računalništvo, telefonija
02.02.2018 13:00

Deli z drugimi:

Share

Ste postali žrtev prevare?

Znamo prepoznati prevaro na spletu?
Znamo prepoznati prevaro na spletu?

Ste med brskanjem na internetu naleteli na težavo? Sumite, da ste postali žrtev prevare? Slovenski center za odkrivanje in preprečevanje prevar na spletu SI-CERT je tukaj za vas. Dandanes je vedno več spletnih prevar, ki prežijo na neumne uporabnike interneta, ki zaupajo vse in vsakomur, ter tako ogrozijo svoje osebne podatke, na koncu pa še finančne. Nato se zgodi katastrofa in potem, kako in kaj naprej.

Krivi so sami uporabniki, saj večkrat zadošča stara kmečka pamet, ter rek, ki se ga držimo, če je nekaj prelepo da bi bilo res, potem tudi je!


Spletne prevare so vsepovsod. Največ se pojavljajo na družbenih omrežji v obliki nagradnih iger, kot tudi okužb preko spleta, saj uporabniki prenašajo vse mogoče iz spleta, pred tem pa sploh ne preverijo o čem in kaj se pravzaprav gre in kdo stoji za spletno stranjo.

Najbolj popularne so pa ta hip spletne goljufije, ki so v rasti. Pozorni pa moramo biti tudi pri uporabi spletnega bančništva, kar se večkrat zgodi, da uporabniki nasedejo pri e-poštnih sporočilih, ki naj bi jih pošiljala banka, ker morajo nujno posodobiti svoje geslo ali kaj drugega.

Tudi spletno nakupovanje ni izjema. Večkrat se zgodi, da uporabniki naročijo izdelek preko spletne trgovine, ga v naprej poravnajo, po možnosti z Bitcoini (v tem primeru niste zaščiteni) in nato izgubijo izdelek kot tudi denar.

Če ste pa postali žrtev goljufije ali prevare, pa se obrnite na Varni na internetu, kjer lahko preko obrazca si sami največkrat rešite marsikatero težavo.

Povezava do obrazca -> https://www.varninainternetu.si/carovnik/


Prijavi napako v članku