Računalništvo, telefonija
15.07.2011 11:44

Deli z drugimi:

Share

Srbski heker sprožil diplomatski spor mednarodnih razsežnosti

Zaradi lažne informacije sta se Albanija in Bolgarija znašli na robu diplomatskega spora.
Zaradi lažne informacije sta se Albanija in Bolgarija znašli na robu diplomatskega spora.

Z razmahom svetovnega spleta so informacije postale sprotna dobrina. Danes vsi pričakujemo, da bodo informacije takoj na voljo, ne zavedamo pa se, kaj to pomeni. Zaradi hitrosti je čas za pripravo informacije neprimerno krajši in to se pozna tako pri kakovosti kot zanesljivosti. Da je temu resnično tako, sta pred kratkim na lastni koži občutila romunsko in albansko zunanje ministrstvo. Ministrstvi sta namreč postali žrtev nadobudnega hekerja, ki naj bi domoval na območju Srbije.

Heker se je potegavščine lotil na zelo prefinjen način. Najprej je vdrl v informacijski sistem priznane italijanske tiskovne agencije. Na njeni spletni strani je nato objavil novico, da je romunski predsednik, Trajan Basesku, na enem od diplomatskih srečanj podal neokusne rasistične izjave o pripadnikih albanskega naroda. Vest so nemudoma povzele še druge tiskovne agencije, vključno z albanskimi in bolgarskimi. Zato je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bosta državi znašli na robu diplomatskega spora.

Spor med Albanijo in Bolgarijo se je zaradi lažne objave močno zaostril v zelo kratkem času. Albansko zunanje ministrstvo je namreč romunskega veleposlanika v Tirani celo poklicalo na zagovor. Uradna Bukarešta se je na to kakopak odzvala z uradnim protestom. Na srečo se je kasneje izkazalo, da je bila novica, objavljena na spletni strani priznane italijanske tiskovne agencije lažna. Ta primer nam je dal jasno vedeti, da ne smemo slepo verjeti vsemu, kar je objavljeno na svetovnem spletu. Torej previdno!


Prijavi napako v članku