Obvestila podjetij
07.04.2021 19:16
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte zgodovino in pametne telefone Xiaomija

Za Xiaomi ste verjetno že vsi slišali, le malokdo pa si v resnici predstavlja, o kako pomembnem tehnološkem gigantu govorimo. Od pametnih telefonov, prenosnikov, žarnic, tablic, električnih skirojev, pisal, do tehtnic in nosljive tehnologije. Vse to je Xiaomi in danes ga boste spoznali do potankosti.

Xiaomi je eden največjih kitajskih proizvajalcev pametnih telefonov, s številnimi blagovnimi znamkami, kot so Redmi, Black Shark, Mi in Pocophone – vsaka od teh znamk ima pod sabo kar nekaj produktov.

Od leta 2018 je Xiaomi velik akter na Zahodu. Danes ima precejšen globalni tržni delež, ki se je povečal predvsem na račun ameriško-kitajskega spora in prepovedi za Huawei, ki je zaradi tega veliko izgubil.

Če se danes ustavimo v prodajalnah telefonov po različnih državah sveta, obstaja velika verjetnost, da bomo lahko kupili tudi Xiaomijev telefon – ali pod lastnim imenom, ali preko katere od zgoraj omenjenih blagovnih znamk.

Za vas smo pripravili kratko predstavitev vse večjega proizvajalca pametnih telefonov, njegovih produktov, blagovnih znamk in še bi lahko naštevali.

O Xiaomiju je presenetljivo malo znanega, če spomnimo, da gre za ogromno podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2010. Prvi pametni telefon, Xiaomi Mi 1, je izšel leta 2011.

Znamka Redmi je nastala leta 2013, Pocophone pa je sledil leta 2018. Tudi Black Shark “gaming” telefoni so luč sveta prvič ugledali leta 2018.

Xiaomi je začel s prodajo telefonov leta 2014 v Avstraliji in leta 2018 v Veliki Britaniji. Danes Xiaomi v ZDA prodaja določene pametne gospodinjske naprave, vendar ne tudi pametnih telefonov.

Katere telefone proizvaja Xiaomi?

Linija pametnih telefonov Xiaomi Mi je “flagship” linija podjetja, ki ponuja odlične specifikaciije in najnaprednejšo tehnologijo. Poleg tega Xiaomi razvija tudi “Lite” in “high-end” verzije glavnih modelov.

Pozabiti ne smemo tudi na “T” verzijo telefonov (oz. verzije, kjer vsaka “flagship” model dobi še “T” izpeljanko), ki po navadi spada pod serijo Mi in na trg nastopi pod različnimi cenami.

Xiaomi pa se tukaj ne ustavi. Na trgu je še več Mi telefonov v obliki linije Mi Mix – naprave, katerih proizvodnja se je leta 2019 sicer ustavila, vendar ponovno zagnala letos, in sicer v obliki upogljivega telefona – in linije Mi Note, ki predstavlja srednjecenovno verzijo serije Mi, za katero kritiki pravijo, da nudi odlično vrednost za svojo ceno.

Naslednja blagovna znamka so “gaming” telefoni Black Shark, ki se po ceni uvrščajo med visoko in srednje cenovne naprave, vsi modeli pa so opremljeni z vrhunskimi specifikacijami. Black Shark naprave po navadi izhajajo kot standardni modeli in “Pro” verzije, ki pa imajo oboji podobne specifikacije, le da imajo “Pro” verzije nekaj dodatnih lastnosti, kot so na primer fizični gumbi.

Znamka Pocophone je Xiaomijeva najnovejša linija naprav, ki jo tipično uvrščamo med “premium budget” naprave. Te ponujajo precej impresivne specifikacije, kot so recimo visoke stopnje osveževanja ekranov, hkrati pa je za Pocophone telefone značilna dokaj nizka cena. Pocophone telefoni izidejo zgolj na Zahodu, kot posodobljene verzije naprav Redmi.

In če smo že pri znamki Redmi, naj povemo, da je ta zgrajena iz dveh serij naprav. Prva je Redmi Note, ki je precej podobna znamki Pocophone in nudi vrhunske specifikacije za nizko ceno: na primer, Redmi Note 10 Pro je bil prvi “budget” telefon, ki je imel vgrajeno 108 MP kamero. Tudi Redmi telefoni včasih dobijo “T” modifikacije, kot pri seriji Mi.

Serija Redmi A predstavlja cenovno izjemno dostopno linijo, za vse tiste, ki ne potrebujejo najboljših specifikacije in si preprosto želijo denarnicam prijazno napravo.

Dostopnost Xiaomi telefonov

Glede na vse predstavljene modele, ki smo jih našteli zgoraj, si lahko predstavljate, kako zaseden je urnik izidov novih modelov. Kot že rečeno, Xiaomi prodaja svoje telefone v večini držav po svetu.

Prvi so na vrsti telefoni Xiaomi Mi, ki izhajajo v prvih mesecih leta. Kmalu za tem sledijo modeli Black Shark in nekje okrog podobnega časa še serije Redmi Note. Pozneje, približno pol leta po izidu prvih treh serij, sledita še Xiaomi Mi T in Redmo Note T. Zadnji dve verziji nista namenjeni nadomestitvi obstoječih modelov, temveč dopolnjevanju.

Kar pa se tiče znamk Pocophone in Redmi A, ni tako jasnega vzorca izidov. V preteklosti smo tako že videli, kako Xiaomi na trg pošilja naprave v naključnih intervalih skozi celo leto. Sicer pa tudi za ostale modele velja, da lahko Xiaomi vsake toliko časa povsem spremeni vzorec izida, kar pomeni, da moramo zgornje sosledje vzeti z nekaj rezerve.

Ostali Xiaomijevi produkti

Xiaomi pa poleg telefonov prodaja še kar nekaj ostale tehnologije. Verjetno najbolj znane so tablice Mi Pad, ki bi naj letos, po letu 2018, bile ponovno postavljene na trg, potem pa so tukaj še prenosniki Mi NoteBook, ki pa niso na voljo na vseh trgih.

Kar se tiče nosljive tehnologije ima Xiaomi lastno znamko cenovno ugodnih merilnikov aktivnosti Mi Brand, prav tako pa lastno pametno uro Mi Watch. Ta je izšla šele lani. Za vse ljubitelje brezžičnih slušalk pa je Xiaomi poskrbel s še enim nizkocenovnim produktom, in sicer s “true wireless” slušalkami Mi True Wireless, ki so v resnici nizkocenovni kloni slušalk AirPods.

Xiaomi je dokaj znan tudi po svojih električnih skirojih, z modelom Mi Electric Scooter, ki je robustna in relativno poceni alternativa ostalim akterjem na trgu.

Za konec pa naj omenimo še vrsto gospodinjskih in ostalih domačih Xiaomi naprav, kot so žarnice, varnostne kamere, tehtnice in nekatere nenavadne kombinacije ostalih produktov, kot so pisala, nahrbtniki in Bluetooth “selfi” pripomočki. Vidimo lahko, da se Xiaomi resnično trudi, da bi bil prisoten na karseda čim večih področjih.

Vas zanima več iz te teme?
Xiaomi telefoni Xiaomi

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več