Računalništvo, telefonija
11.03.2017 06:11
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte robota, ki lahko bere vaše misli

Spoznajte robota, ki lahko bere vaše misli
Spoznajte robota, ki lahko bere vaše misli

Medtem ko je prepoznava pristnosti osebe s skeniranjem možganskih valov videti nadvse fantastično, so raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of Technology (MIT) predstavili izum, ki predstavlja preboj na področju povezovanja strojev in ljudi. Ti so namreč pripravili namensko aplikacijo, ki v navezi s senzorji meri električno dejavnost možganov (elektroencefalogram oziroma EEG) in iz njih »izvleče« veliko več, ko bi lahko pričakovali. Gre za to, da lahko človek nadzira delo stroja zgolj z uporabo njegovih misli.

Nov izum raziskovalcev ameriškega tehnološkega inštituta MIT dejansko omogoča to, da človek napake robota odpravlja na način, da le opazuje njegovo delo. Senzorji, ki merijo električno dejavnost možganov, lahko namreč programu oziroma robotu sporočilo, kdaj ta naloge izvaja napačno, kar pomeni, da temu ustrezno prilagodi naslednje korake. Ker gre tu za koncept strojnega učenja to pomeni, da stroj po prepoznavi napake te ne stori več. Poleg tega se sistem prilagaja načinu razmišljanja vsakega posameznika in se razlikuje od posameznika do posameznika.

Raziskovalcev ameriškega tehnološkega inštituta MIT verjamejo, da je njihov novi izum šele začetek na tem področju in da je prostora za izboljšave tu še veliko. V prihodnosti naj bi bilo mogoče strojem oziroma računalnikom posredovati precej bolj kompleksne ukaze in to zgolj z uporabo misli. To pa bo posledično seveda vodilo v razvoj kompleksnih sistemov, ki se bodo novega dela naučili tako, da bodo spremljali reakcije uporabnikov na njihovo delo.


Prijavi napako v članku