13.08.2013 14:12
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte razvijalce, ki rešujejo Windows Phone

Mobilni operacijski sistem Windows Phone, ki ga uporabljajo predvsem Nokiini dražji mobilni telefoni, se hvali z več kot 160.000 aplikacijami. Toda med njimi še vedno manjka nekaj velikih imen. Microsoft skuša zmanjšati razliko med operacijskimi sistemi WP, iOS in Android, toda največ novosti prihaja od razvijalcev, ki ustvarjajo neuradne verzije priljubljenih aplikacij. Obstajajo zamenjava aplikacije YouTube pod imenom MetroTube, neuradna aplikacija Vine in več klientov za Instagram.

Te aplikacije delujejo in se povezujejo s priljubljenimi storitvami, enako kot aplikacije Android in iOS. Toda brez uradne podpore pogosto nehajo delovati po posodobitvah uradnih verzij. Končni uporabniki morajo povrh vsega za te aplikacije plačati ali trpeti oglasna sporočila, medtem ko so uradne verzije na drugih sistemih brezplačne. Ljubitelji sistema Windows Phone trdijo, da so te aplikacije enako zmogljive kot originalne, toda njihovim razvijalcem preti več nevarnosti kot nagrad.
Windows Phone Marketplace ima že več kot 160.000 aplikacij.
Windows Phone Marketplace ima že več kot 160.000 aplikacij.

Francoski razvijalec Rudy Huyn, ki bo pravkar dopolnil 30 let, ustvarja aplikacije Windows Phone v večini svojega prostega časa. Huyn je bil vedno navdušen nad računalništvom. V začetku leta 2010 je odpotoval na Mobile World Congress, kjer je Microsoft prvič razkril sistem Windows Phone. »Windows Phone me je pritegnil, ker sem ga videl kot način, da se diferenciram od drugih razvijalcev,« je povedal Huyn. Kot dosti drugih razvijalcev se je z mobilnikom Windows Phone začel ukvarjati zgodaj. Ustvaril je aplikacijo Wikipedija, ki je hitro postala ena izmed najbolj priljubljenih. Fundacija Wikimedija je odkrila to aplikacijo in namesto zahteve za odstranitev celo izrazila svojo odobritev. »Videli so jo in bili zadovoljni,« je razložil Huyn. Drugi razvijalci niso imeli takšne sreče.

Swapchat, ki je neuradna verzija aplikacije Snapchat, je bila pred kratkim odstranjena iz spletne trgovine Marketplace, ko je Microsoft dobil to zahtevo s strani Snapchata. SRC Apps, kjer so razvili Swapchat, so razkrili, da Snapchat ostro nasprotuje uporabi njihovega vmesnika API s strani tretjih oseb. Čeprav aplikacija še deluje uporabnikom, ki so jo prenesli pred njeno umaknitvijo, ta incident prikazuje nevarnost plačevanja za aplikacijo, ki lahko čez noč izgine. Swapchat je bila brezplačna aplikacija, podprta z oglasi, kjer so uporabniki lahko plačali za umik oglasov. Na žalost imajo tisti, ki so za to plačali, sedaj aplikacijo, ki ne bo nikoli posodobljena in lahko v celoti neha delovati. Neuradna YouTubova aplikacija MetroTube je bila konec leta 2011 tudi umaknjena iz kataloga aplikacij. Nato se je leto kasneje vrnila kot brezplačna aplikacija. Razvijalci niso nikoli razkrili, zakaj je bila aplikacija odstranjena, znano pa je, da se je to zgodilo po razgovorih z Googlom.

Čeprav ne obstaja uradni klient Instagram za Windows Phone, obstajajo številne neuradne aplikacije, ki zapolnjujejo praznino. Ena izmed teh aplikacij, Instance, ki je bila prenesena že 300.000‑krat, je prejšnji teden nenadoma prenehala delovati. Sprememba Instagramovih filtrov proti neželeni vsebini (»spamu«) je aplikaciji Instance preprečila nalaganje slik. Prav tako so se javnosti skrile vse slike, ki so bile naložene s to aplikacijo. To je negativno vplivalo na tisoče uporabnikov mobilnikov Windows Phone. Instagram ni želel namenoma ustaviti delovanja teh aplikacij. To je bil nenameren rezultat spremembe njihove storitve. Napako so hitro odpravili, toda ta je prikazala krhko naravo neuradnih aplikacij Windows Phone.

Zakaj bi torej razvijalci tvegali legalne bitke, cene vzdrževanja in trud ter pritožbe izdelave neuradnih aplikacij Windows Phone? Za Daniela Garya, ki je razvil aplikacijo Instance, je razlog preprosto ljubezen. »Začelo se je kot način, da osrečim svojo ženo,« je razložil Gary. Po nakupu mobilnika Samsung Windows Phone za ženo ji je razvil aplikacijo Pinterest, ker ta sistem ni imel aplikacije, ki jo je žena želela. »To je bila moja prva izdana aplikacija. Bila je 100-% brezplačna in brez oglasov.« Aplikacija je še vedno na voljo in nihče mu ni rekel, naj jo naj odstrani. Nato se je Gary usmeril proti Instagramu, ko je njegova sestra želela dostop do storitve deljenja slik. Nobena izmed teh aplikacij ni vodila do pravnih težav, toda Gary priznava, da pot do njih ni bila posuta z rožami. »Najbliže bitkam sem prišel, ko so mi z Instagrama sporočili, naj zamenjam ime in logotip. Toda grozile mi niso tožbe,« je razložil. »Pinterest nikoli ni komentiral aplikacije, čeprav uporablja vse njihove zasebne API-je.«

Android so na začetku pestili enaki problemi, ki so zaradi njegove hitre širitve kmalu izginili. Drugi mobilni operacijski sistemi, kot sta Symbian in webOS, so zbrali zapriseženo bazo uporabnikov in razvijalcev, toda propadli na trgu. Windows Phone in BlackBerry sta še na meji, kjer se borita za svoj tržni delež uporabnikov, ki zahtevajo najnovejše in najboljše aplikacije. »Izdelava neuradnih verzij aplikacij me je navduševala bolj kot uporabnika kot pa razvijalca,« razlaga Huyn. »Obstajajo ljudje, ki ne kupijo mobilnika Windows Phone, ker nima Instagrama.« Dosti podjetij ne razvija aplikacij WP, saj se jim to ne zdi vredna investicija. Huyn je poleg Wikipedije razvil še aplikacije za Vine in Instagram. »Instagramu sem želel pokazati, da je možno razviti primerno aplikacijo,« je povedal. Če Vine ali Instagram razvije svoje lastne aplikacije, pravi, da bo navdušen in odprt. »Ne zanima me zaslužek,« trdi. »Želim le, da bi lahko Windows Phone privabil več uporabnikov.«

Instance in številne druge neuradne aplikacije Windows Phone ponujajo dodatne plačljive storitve. To je popolnoma razumljivo. Podpiranje aplikacij zahteva čas in denar. Nekatere aplikacije potrebujejo tudi drage strežnike, ki stanejo tisoče evrov mesečno. Samo prihodki iz oglasov pa teh stroškov ne morejo pokriti. Po drugi strani pa se uporabniki, ki plačujejo za možnost prenosa videov Vine, ne zavedajo, da lahko njihova popolno delujoča aplikacija preneha delovati, če se tako odločijo pri Twitterju. Tveganja pri izdelavi neuradnih aplikacij so ogromna.

Te aplikacije tudi ustvarjajo priznavanje in pomembnost razvijalcev. Toda to spoštovanje lahko izgine čez noč, če aplikacije izginejo. »Izdelava neuradnih aplikacij za pridobivanje izpostavljenosti je nevarna igra,« priznava Atta Elayyan, razvijalec aplikacije MetroTube.

S takšnimi aplikacijami, preziranjem pravil in krajo API-jev se ne ukvarjajo samo tretji razvijalci. Tudi pri Microsoftu so razvili neuradno aplikacijo YouTube za Windows Phone. Google se je hitro pritožil, zaradi česar so jo morali umakniti. Ta par zdaj skupaj ustvarja novo aplikacijo, medtem ko tretji razvijalci še vedno izdelujejo svoje verzije. Dokler kupci ne začnejo bolj kupovati mobilne telefone Windows Phone, jim podjetja ne bodo namenila surovin, časa in denarja za razvoj aplikacij. Dokler se to stanje ne spremeni, bodo na tem področju kraljevali neuradni razvijalci. Ti ljudje so talentirani, zapriseženi, strastni in razumejo tveganja.


Prijavi napako v članku