Računalništvo, telefonija
04.11.2016 12:37
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte material, ki se samodejno zaceli

Prve elektronske naprave s samoceljivim materialom bi lahko bile naprodaj že v naslednje leto.
Prve elektronske naprave s samoceljivim materialom bi lahko bile naprodaj že v naslednje leto.

Skupina znanstvenikov in inženirjev s kalifornijske univerze (University of California San Diego) je predstavila svoj novi izum, ki naj bi spremenil svet, kakršnega poznamo danes. Gre za material, sestavljen na osnovi neodimija in ogljikovega prahu, katerega največja odlika je samodejno celjenje. To pomeni, da če pride do fizične poškodbe materiala, se ta samodejno ponovno spoji skupaj. Za to poskrbijo magnetne lastnosti materiala in pravilna polarizacija delcev. Ponovna »spojitev« v primeru poškodbe je zelo hitra, saj se ločena dela materiala združitev v približno 50 milisekundah.

Ker novi material temelji na osnovi ogljikovega prahu, se ga lahko brez težav uporablja za izdelavo tiskanih elektronskih vezij, saj prevaja električno energijo. Inženirji so s pomočjo novega materiala že natisnili preprosto baterijo in tipala. Pri tem je zanimivo tudi to, da je novi material primeren celo za tiskanje na oblačila. To bo seveda še poenostavilo celoten postopek tiskalnja prenosljivih naprav na oblačila, obutev in še mnogo več.

Trenutno žal še ni podatkov o tem, kdaj bo novi material na voljo za izdelavo zanimivih elektronskih naprav. Ker pa gre za poceni material, verjamemo, da bodo prve elektronske elemente s samoceljivim materialom ugledali na prodajnih policah trgovin v teku naslednjega leta. Predstavitev si lahko ogledate na videoposnetku na naslovu http://bit.ly/2fogWMQ.


Prijavi napako v članku