Računalništvo, telefonija
14.04.2012 15:49

Deli z drugimi:

Share

Spomladansko čiščenje vašega računalnika

Trojanski konji in spletne kamere
Trojanski konji in spletne kamere

V spomladanskem času imamo navado pospravljati odvečno kramo, ki se je nabirala čez celo leto v stanovanjih, garažah in še kje. Predlagamo vam, da podobno storite z vašim računalnikom in ga na ta način pripravite na nove delovne podvige ali samo za zabavo.

Ponujamo vam ponujamo nekaj hitrih nasvetov s katerimi lahko »očistite« vaš računalnik odvečne krame in s tem optimizirate njegovo uporabo.

Dobro je začeti z odstranjevanjem stare programske opreme, ki jih ne uporabljate več. Ti programi, ki so bili nekdaj koristni, sedaj po nepotrebnem zasedajo prostor na trdem disku, trošijo sistemska sredstva, predstavljajo pa lahko tudi varnostno tveganje, saj jih najverjetneje ne posodabljate v novejše, varnejše različice.

Veliko prostora in sistemskih sredstev na računalniku lahko prihranimo z brisanjem starih datotek, dokumentov, ki jih zagotovo ne bomo več potrebovali. Na primer, če smo že zaključili s študijem, lahko mirno pobrišemo vse zapiske iz predavanj. Staro glasbo, ki je ne poslušamo več ali filme, ki smo jih že pogledali.

Ob brskanju po spletu se na računalnik shranjujejo različni podatki, ki tudi zasedajo del prostora na trdem disku. Med te podatke sodi zgodovina brskanja in iskanja v spletnih brskalnikih, začasne internetne datoteke, piškotki ali t.i. cookies. Ker so to relativno nepomembni podatki, jih lahko brez večje škode brišemo že sproti. S tem izgubimo le zgodovino naših preteklih iskanj v brskalnikih in pa shranjena gesla za dostop do določenih spletnih storitev, katere pa je bolje, da sproti vnašamo in tako dodatno poskrbimo za varnost.

Ko smo se znebili odvečnih datotek in sprostili nekaj prostora na disku, pa je čas za urejevanje datotek in aplikacij. Veliko časa pri delu z računalnikom, lahko prihranimo tako, da točno vemo kje se nahaja kakšna datoteka, mapa ali program. Za boljše in hitrejše delo, si lahko po lastnih željah preuredimo tudi namizje in meni Start.

Del spomladanskega »čiščenja« računalnika naj bo tudi posodobitev vse programske opreme in tudi operacijskega sistema, saj na ta način zmanjšamo možnost okužbe s škodljivimi programi. Kiberkriminalci radi izkoriščajo starejše verzije programske opreme za napade oziroma infiltracije v računalnik. S najnovejšimi posodobitvami lahko takšne grožnje zmanjšamo na minimum.

Seveda pa je ob vsem naštetim pomembna tudi uporaba protivirusne zaščite, redno posodobljene z najnovejšimi virusnimi definicijami. ESET predstavlja priznano in večkrat nagrajeno protivirusno rešitev ESET Smart Security in ESET NOD32 Antivirus za računalnike, ter ESET Mobile Security za pametne mobilne telefone. Napredna ESETova ThreatSense® tehnologija preprečuje napade škodljive programske opreme in hkrati pa zahteva izjemno malo sistemskih sredstev za delovanje. Tako vašemu računalniku ostane dovolj prostora na trdem disku, da lahko nanj shranite nove dokumente, programe ali večprestavnostne datoteke. Tako je vaš računalnik hkrati optimiziran in ustrezno zaščiten.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več