Poslovne rešitve
06.12.2021 08:01
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

»Šparovček« za odrasle – hranilnik energije

Se spominjate dobrih starih šparovčkov z odprtino na vrhu, v katere smo kot otroci vestno metali kovance? Komaj smo čakali, da jih bomo lahko izpraznili in si kupili kaj izbranega. Zdaj, ko svoj prvi denar varčujejo že naši otroci, pa so pred nami novi, večji in predvsem drugačni hranilniki – takšni, v katere shranjujemo energijo.
Hranilnik MOON je plod slovenske ideje in znanja..
Hranilnik MOON je plod slovenske ideje in znanja..

Zakaj bi v hiši ali podjetju imeli hranilnik energije?

Preprosto se izplača, v prihodnosti pa se bo še bolj, seveda v kombinaciji s fotovoltaično elektrarno. Danes sicer obstaja relativno ugodna shema net metering, ki deluje nekako tako: iz svoje elektrarne oddajate elektriko v omrežje, iz njega pa jo odjemate takrat, ko jo pač potrebujete. Če ustvarite presežek energije, za to ne dobite nič, če pa porabite več elektrike, kot ste je oddali v omrežje, pa plačate samo razliko med porabljeno in oddano električno energijo. Žal pa se na tem področju pripravlja nova zakonodaja. Elektriko boste še vedno lahko oddajali v omrežje in jo iz njega odjemali, vendar boste za vso energijo, tako tisto, ki ste jo proizvedli sami, kot tisto, ki jo boste sprejel iiz omrežja, plačali vse prispevke, vključno z omrežnino. Tako bo račun, ki ga boste plačali, precej višji, saj so omrežnina, trošarina in davek vezani na porabo energije. Net metering bo tako bistveno manj ugoden.

Pripravljeni na prihodnost

Obeta pa se še ena sprememba pri obračunavanju porabljene energije. Zdaj namreč obstajata dve tarifi. Rečemo jima dnevna (ki je višja) in nočna. V prihodnosti lahko računamo na to, da bo obračunskih enot v enem dnevu precej več. In jasno je, da bo električna energija najdražja takrat, ko je porabimo največ, to je zjutraj, preden gremo od doma, in popoldne, ko se vrnemo domov. Prepričani smo, da se vam bo nakup hranilnika energije že v kratkem izplačal še bolj, kot kažejo današnji izračuni. Ravno takrat, ko bo elektrika iz omrežja najdražja, jo boste namreč vi lahko porabljali iz svojega hranilnika.

Plod slovenskega znanja

Hranilnik MOON je plod slovenske ideje in znanja. Porsche Slovenija namreč ponuja celoten komplet, od električnega avtomobila in pametne polnilnice zanj do fotovoltaične elektrarne in hranilnika energije. Slednjega je razvil skupaj s slovenskimi strokovnjaki iz mežiškega TAB-a.

Res je, da smo včasih imeli šparovčke, to pa je danes hranilnik, da se mu reče. V ponudbi je več različnih možnosti, od hranilnika za domačo rabo z zalogo 10 ali 15 kilovatnih ur energije in izhodno močjo 5 kilovatov do celo trifaznega s kapaciteto do 30 kilovatnih urin izhodno močjo 9 kilovatov. Visoki so med 150 in 180 centimetri, široki pa malo več kot pol metra. Najboljše pa je, da niso globoki, saj je njihova globina le 40 centimetrov. Tako lahko lično oblikovan hranilnik postavite praktično kamor koli.


Več najdete na moon-power.si.


Baterije

Če ste malo starejša generacija, se verjetno spominjate baterij AA. Te so se vedno izpraznile takrat, ko je bilo to najmanj primerno. Seveda se je najprej s prihodom tistih baterij AA, ki se lahko polnijo, kasneje pa z baterijami, ki jih imamo v telefonih, prenosnih računalnikih in zdaj v avtomobilih, vse to bistveno spremenilo. In več kot stoletne izkušnje z izdelavo baterij so uporabljene tudi v tem hranilniku MOON. Njegova kemija je izredno varna, zanesljiva in vzdržljiva. Gre za litij-železo-fosfatne baterije (za kemijske navdušence: LiFePO4). Zato si pri TAB-u in Porsche Slovenija upajo ponuditi kar desetletno garancijo. Za hranilnik MOON obljubljajo celo tri tisoč ciklov polnjenja.

Cikli baterije

Večina ljudi misli, da se za en cikel šteje vsakič, ko baterijo uporabite. To ne drži. En cikel se namreč računa od povsem izpraznjene do povsem napolnjene baterije. V praksi to pomeni nekako takole: če imate baterijo s kapaciteto10 kilovatnih urin uporabite 4 kilovatne ure, je to 40 odstotkov enega cikla. Zato je tri tisoč ciklov zelo veliko. Preprosto je to vsaj 30.000 kilovatnih ur energije(ali30 megavatnih ur), verjetno pa še celo več, ampak to bomo videli čez leta. In v tem trenutku je nemogoče izračunati, koliko denarja boste s tem prihranili v desetih letih, saj si težko predstavljamo, kakšna bo v tem času cena električne energije. Po vsej verjetnosti pa ne bo nižja.

Sonce in baterija

Sonce sije podnevi in to ni dobra novica, kajti takrat, ko sije, vas ni doma. Ravno takrat, ko elektrarna deluje najbolje, vam torej ne koristi prav dosti. V primeru kombinacije s hranilnikom pa to energijo preprosto izkoristite takrat, ko jo potrebujete. Vsekakor je kombinacija sončne elektrarne na strehi in hranilnika v shrambi idealna. Vse te napovedane astronomske podražitve, spremembe zakonodaje za obračun porabljene energije, celo grožnje z redukcijami se vam bodo v tem primeru zdele neznatne. Praktično boste samooskrbni. V Sloveniji pa lahko računate, da bo elektrarna vsaj tisoč ur letno delovala z maksimalno močjo. In ko upoštevate vse to, boste verjetno prišli do izračuna, ki se vam bo zdel skoraj neverjeten.

Računalnik

Predvsem pa je neprecenljiva varnost samooskrbe in cene. Ko boste sistem odplačali (ob ugodnih pogojih financiranja, ki jih ponuja Porsche Leasing), boste električno energijo praktično in teoretično imeli brezplačno. In seveda vam ni treba imeti zmogljivosti Googlovega super-računalnika AlphaZero, da bi izračunali upravičenost investicije in investicijski cikel. To vam z lahkoto in veseljem naredijo pri MOON-u, in sicer glede na današnjo porabo vašega gospodinjstva.

Z zmogljivim računalnikom, ki zna marsikaj, pa je opremljen tudi polnilnik. Tako vam sploh ni treba skrbeti za to, kaj se dogaja z njim, omrežjem, sončno elektrarno in še čim. Elektronsko pa je hranilnik že pripravljen tudi na prihodnost, ko bodo sistemi za obračunavanje porabe ter sodelovanje med omrežjem in vašo hišo še veliko bolj kompleksni, kot so danes.


Več na 080 88 46 in moon-power.si.


Vas zanima več iz te teme?
hranilnik energije

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

Digital.si, Mojca Petan s.p.

Rašica 31a, 1315 Velike Lašče, Tel: 070 175 175
Spletna prisotnost podjetja ne glede na panogo lahko močno vpliva na uspeh in razvoj. V današnjem času se nekatera podjetja še vedno ne zavedajo, da večina strank pred nakupom ... Več