Življenjski slog
Poslovne rešitve
22.06.2022 14:47

Deli z drugimi:

Share

Sodobno delovno mesto prihrani čas, denar in tudi gorivo

Leto 2020 si bomo mnogi zapomnili po Covid pandemiji. Soočili smo se s situacijo, ko smo morali preko noči vzpostaviti nove načine dela. Lahko rečemo, da je pandemija dala zagon digitalizaciji, ne zgolj spletnim nakupom, ampak tudi delu od doma.

Mnoga podjetja niso bila pripravljena na vzpostavitev takšnih sodobnih delovnih mest. Prav tako so tudi zaposleni imeli kar nekaj težav pri tem. A kakorkoli, vsi smo se spoprijeli s tem izzivom ter tako vzpostavili sodobna delovna mesta. Lahko rečemo, da smo bili prisiljeni v digitalizacijo. Mnogi, ki do tedaj niso uporabljali orodij za video klic ipd., so jih pričeli množično uporabljati. Naša pisarna sta postala računalnik in pametni telefon.

Prednosti in slabosti sodobnega delovnega mesta

Podjetja so se morala hitro prilagoditi na razmere. Osvajanje novih tehnologij je bilo ključnega pomena. Vzpostavitev sodobnih delovnih mest, kjer lahko zaposleni nemoteno komunicirajo in sodelujejo, zagotavlja kontinuiteto delovnih procesov ter ima prednosti in tudi slabosti:

 • Prednosti – prihranek časa, goriva, denarja …
  Zaposleni za vožnjo na delo porabimo veliko časa. Po navadi se vozimo v gneči, kjer je poraba goriva še veliko večja. Zaradi gneče lahko tudi zamujamo, se razburjamo zaradi zastojev … Kadar delamo od doma lahko spimo dlje, se več družimo z družino itd, kar pozitivno vpliva na zadovoljstvo. Pri naraščajočih cenah goriva, pa je verjetno največji prihranek ravno pri gorivu. Ravno v gneči ga porabimo največ. Pri delu od doma nismo izpostavljeni škodljivim izpuhom. Podjetja lahko kar nekaj prihranijo zaradi manj kilometrin, poslovnih potovanj …
 • Slabosti – manj druženja …
  Obstajajo tudi negativne plati dela od doma kot so npr. motnje pri delu, če nimate posebnega prostora za delo, do tega, da lahko npr. v dopoldanskem času zaradi vzdrževalnih del izklopijo elektriko ali pa so težave z internet povezavo. Pri delu od doma je dobro opredeliti tudi delovni čas kajti hitro se zgodi, da nekdo nekaj zahteva od vas tudi izven delovnega časa. Za delo od doma sta potrebna samodisciplina in samo motivacija. Zaradi nedruženja s sodelavci se lahko izgubi občutek povezanosti in pripadnosti.

Veliko podjetij je v času pandemijo privzelo delo od doma. Da bi zmanjšali negativne učinke, pa jih veliko izvaja hibridni način dela, ki kombinira delo od doma in delo v pisarni. Ljudje smo različni, nekaterim popolnoma ustreza delo od doma, drugim manj, a kombinacija teh dveh je lahko najprimernejša.

Nasveti za delo od doma

Tehnologija podjetjem omogoča vzpostavitev sodobnega delovnega mesta za delo od doma. Za takšno delo so potrebna orodja, ki omogočajo učinkovito komunikacijo in sodelovanje med zaposlenimi. Potrebno je zagotoviti varen dostop do podatkov in vsega ostalega za delo.

 • Vsako jutro vstanite kot, da se odpravljate v pisarno (le malo kasneje, ker odpade prevoz)
  Vzpostavite urnik dela, ki se ga držite, kot če bi bili v pisarni
 • Imejte prostor za delo
  Določite prostor, svojo domačo pisarno, kjer boste opravljali delo.
 • Določite si urnik
  Držite se urnika in si vnaprej določite čas za odmor – kava, kratek sprehod, kakšno manjše opravilo …
 • Določite si dnevne cilje
  Določite si npr. danes je moj cilj poklicati …
 • Pokličite sodelavce tudi zgolj za kratek pogovor
  Poklepetajte s sodelavci …

Tehnologija za delo od doma

Tehnologija napreduje zelo hitro. Težko je spremljati, vse kar nudi, to osvojiti in tudi implementirati. Delo od doma pa je lahko uspešno, učinkovito in kibernetsko varno, če ima dobre tehnološke pogoje – orodja za komunikacijo, sodelovanje, deljenje vsebin, kibernetsko varnost – število kibernetskih napadov se je povečalo kar za 300%, od tega je več kot 50% usmerjenih v mala in srednja podjetja.

Vzpostavitev učinkovitega sodobnega delovnega mesta z vsemi potrebnimi elementi lahko prepustite Crayonu. Pomagali vam bomo k produktivni rabi orodij in vseh elementov sodobnega delovnega mesta. Verjamemo, da lahko tehnologija, izboljša naša življenja, kot jih lahko izboljša tudi delo od doma.

Bi želeli izkoristiti vse prednosti tehnologije za vzpostavitev sodobnih delovnih mest tudi v vašem podjetju?

Zanima me vzpostavitev sodobnih delovnih mest

Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok kartami ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več