Računalništvo, telefonija
28.08.2018 08:20
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

So znanstveniki odkrili recept za varne litij-ionske baterije?

Ključ do varnejših litij-ionskih baterij naj bi bil poseben silikonski prah.
Ključ do varnejših litij-ionskih baterij naj bi bil poseben silikonski prah.

Skorajda vse sodobne potrošniške mobilne naprave in električna vozila so opremljena z litij-ionskimi baterijami, ki pa na žalost niso povsem varne za končne uporabnike. Že večkrat se je namreč pokazalo, da se te baterije lahko pregrejejo in vnamejo, v najslabšem primeru pa lahko celo eksplodirajo. Težavo pri klasičnih litij-ionskih baterijah predstavlja tekočina, ki preprečuje prenos električne energije med elektrodama. Ta tekočina povzroča segrevanje baterije med polnjenjem, v primeru napake v izdelavi pa lahko celo nenapovedano povzroči požar in v najslabšem primeru eksplozijo baterije.

To je tudi razlog, zakaj raziskovalci ameriške univerze Oak Ridge National Laboratory vidijo rešitev v tem, da omenjeno tekočino oziroma elektrolit naredijo odpornega na udarce in pritisk. To so raziskovalci dosegli na način, da so »nevarnemu« elektrolitu primešali poseben silikonski prah. Glavna prednost novega izuma je tudi v tem, da ni potrebno spreminjati obstoječih proizvodnih postopkov, saj je elektrolitu med proizvodnjo treba dodati le silikonski dodatek v obliki prahu.

Vodja raziskovalcev univerze Oak Ridge National Laboratory je prepričan, da je treba le še premagati manjše tehnološke izzive, in nova tehnologija bo že nared za množično proizvodnjo. Kdaj se bo to zgodilo še ni znano, upajmo pa, da že v naslednjih nekaj mesecih.


Prijavi napako v članku