Facebook
06.09.2010 06:37
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

So uporabniki Facebooka nagnjeni k narcisizmu?

Lastna hvala
Lastna hvala

Socialna omrežja so spletna mesta, kjer se računalničarji srečujejo v virtualnem prostoru in tam pretežno opisujejo svoje bolj ali manj zanimive življenjske dogodivščine. Najnovejša raziskava psihologinje iz ameriške univerze San Diego State University je celo pokazala, da naj bi bili predvsem mlajši uporabniki socialne mreže Facebook močno nagnjeni k narcisizmu.

Raziskava, ki je bila opravljena na 100 prostovoljcih, je dejansko pokazala, da obstaja povezava med mladimi, ki uporabljajo socialno omrežje Facebook in narcisizmom. Narcisizem splošno označuje ljubeč odnos do samega sebe in se lahko giblje v intervalu od zdrave do izrazito bolezenske oblike ali tako imenovane narcisistične osebnostne motnje.

Kako prepoznamo uporabnike socialnega omrežja Facebook, ki so nagnjeni k narcisizmu? To so posamezniki, ki imajo v svojem profilu izjemno veliko število samopromocijskih vsebin, ki izrazito kažejo na njihovo nadpovprečno inteligentnost, samohvalo in pomembnost. Sem sodijo predvsem slike, opisi trenutnega stanja in raznovrstni zapiski.

Raziskava psihologinje iz ameriške univerze San Diego State University je še pokazala, da moški del populacije za svojo samopromocijo uporablja predvsem spletne aplikacije. Ženske prisegajo na privlačne fotografije. Če ustrezate tem profilom, obstaja velika verjetnost, da ste narcisisti.


Prijavi napako v članku