Računalništvo, telefonija
14.02.2017 06:29
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

So ljubitelji sebkov nagnjeni k samovšečnosti?

Če nekdo neprestano objavlja sebke na družbenih omrežjih obstaja verjetnost, da trpi za narcisizmom.
Če nekdo neprestano objavlja sebke na družbenih omrežjih obstaja verjetnost, da trpi za narcisizmom.

Sebki so se v zadnjih nekaj letih močno zasidrali v naša življenja, saj ga ni trenutka v dnevu, ko ne bi kdo kakšnega posnel. Zaradi tega vse več uporabnikov s sabo nosi tako imenovane selfie palice in druge podobne pripomočke, ki zajemanje sebkov naredijo še bolj zanimivo. Najnovejša raziskava analitskega podjetja Frontiers Media pa je pokazala, da naj bi bili tisti, ki dnevno zajemajo več sebkov, močno nagnjeni k narcisizmu.

V raziskavi analitskega podjetja Frontiers Media je sodelovalo 238 prostovoljcev iz Avstrije, Nemčije in Švice, od katerih jih je več kot 50 odstotkov zajelo sebek vsaj enkrat na mesec, dobrih 27 odstotkov pa večkrat na mesec. Raziskava je še pokazala, da je skoraj polovica anketirancev vsaj enkrat na teden videla sebek, ki ga je zajel njihov znanec.

Raziskava je tako dejansko pokazala, da obstaja neposredna povezava med mladimi, ki (pre)pogosto zajemajo sebke in narcizmom. Narcisizem sicer označuje ljubeč odnos do samega sebe in se lahko giblje v intervalu od zdrave do izrazito bolestne oblike, imenovane narcistična osebnostna motnja. Pri tem je zanimivo tudi to, da se je večina anketirancev strinjala s trditvijo, da imajo sebki lahko zelo negativen vpliv na zaupanje do ljudi, saj ti pogosto ustvarijo zelo površno podobo osebe, ki sebek zajame. Zato ne preseneča podatek, da je bilo kar 82 odstotkov anketirancev prepričanih, da bi morali uporabniki družbenih omrežij število sebkov znatno zmanjšati.

Raziskava je še pokazala, da kar 90 odstotkov ljudi vidi sebek drugih kot samopromocijo, medtem ko je to za lasten sebek priznalo le 46 odstotkov vprašanih.


Prijavi napako v članku