Računalništvo, telefonija
26.09.2017 10:41
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbolj uporabne slovenske aplikacije

..Tudi Slovenci ustvarjamo dobre in uporabne aplikacije..
Sloveniji poročilo svetovnega ekonomskega foruma ne more biti v ponos!
Sloveniji poročilo svetovnega ekonomskega foruma ne more biti v ponos!

Aplikacije so tiste, ki so mobilne telefone naredile pametne in v zadnjih desetih letih popolnoma spremenile način našega življenja. Pri poplavi novih mobilnih aplikacij, ki se pojavljajo vsak dan, pa je tudi precej tistih, ki so bile ustvarjene na naših tleh in so plod dela slovenskih razvijalskih ekip. V nadaljevanju zato predstavljamo nekaj najboljših slovenskih mobilnih aplikacij, ki jih lahko najdete v trgovinah Google Play (Android) in App Store (iOS).

Lake (iOS)

Med novejše in boljše spada aplikacija Lake. Uporabniška izkušnja aplikacije je tako dobra, da jo je celo sam Apple počastil s posebno nagrado za dizajn. Lake je najlažje opisati kot pobarvanko za odrasle ob kateri se sprostite in za nekaj trenutkov pozabite na vsakdanje obveznosti. Pri tem izstopa všečen uporabniški vmesnik s katerim izbirate barvni odtenek, barvno nasičenost in svetlost. Na voljo vam je tudi več vrst orodij (na primer čopič) s katerimi barvate, ilustratorji s celega sveta pa prispevajo slike, ki jih lahko oživite z zanimivimi barvnimi kombinacijami. Škoda le, da je izbira brezplačnih ilustracij omejena. Za neomejen dostop boste morali namreč skleniti naročniško razmerje in pri tem izbrati katerega izmed paketov, ki so na voljo. Lake je tako brezplačna za namestitev, a plačljiva v primeru, da bi radi z aplikacijo preživeli več časa.

Vert (iOS)

Vert je aplikacija s katero lahko pretvarjate različne valute in merske enote. Pri njej boste takoj opazili poudarek na vizualni predstavitvi podatkov in pozornost do podrobnosti. Na voljo je velika izbira kategorij, ki so tematsko smiselno organizirane. Prednjačijo fizikalne kategorije, kot je pretvarjanje enot gostote, sile in pospeška. Na voljo je tudi možnost pretvorbe enot velikosti oblačil, kar je zlasti primerno za tiste, ki nakupujete v tujini. Nekoliko moteča je sicer zvočna spremljava, ki je prisotna praktično pri vsakem koraku, prav tako pa bi lahko na uvodnem zaslonu na vrhu namestili tiste elemente, ki se najpogosteje pretvarjajo. Na ta način bi se lahko izognili konstantnemu iskanju in brskanju po številnih možnostih.

Bizi (Android, iOS)

Poslovni imenik bizi.si je dobro poznan predvsem podjetnikom. Vsebuje praktično vse potrebne informacije o pravnih osebah in s tem olajša vpogled v kredibilnost in poslovanje morebitnih poslovnih partnerjev. Aplikacija je pregledna in dobro prilagojena uporabi na pametnih telefonih. Pohvalno je, da so osnovne informacije o poslovnih subjektih na voljo brez registracije in prijave. Navigacija po menijih je preprosta in hitro razumljiva. Kritiko si zasluži le vizualna podoba oziroma temno ozadje, ki v kombinaciji s svetlim besedilom ne ponuja optimalne uporabniške izkušnje ob branju. Zaradi navedbe kontaktnih številk je mogoče prek aplikacije tudi neposredno poklicati izbrano podjetje ali si ogledati najbližjo pot do njegovega sedeža.

Ehrana (Android, iOS)

Aplikacija Ehrana predstavlja zbirko vseh pomembnejših ponudnikov dostave hrane na dom na enem mestu, z njihovo celotno ponudbo in cenami ter možnostjo neposrednega naročila prek aplikacije. Ehrana tako predstavlja obvezno opremo slehernega uporabnika pametnega telefona, ki nima vsak dan časa stati za štedilnikom in kuhati kosila. Za študente se, poleg rednih menijev, v ločeni rubriki nahajajo tudi študentski meniji. Škoda le, da se razvijalci pri razvoju aplikacije niso še nekoliko bolj posvetili oblikovanju, saj ima aplikacija še kar nekaj motečih napak. Na primer, da se ob odprtju zaslona za prijavo ne boste mogli vrniti nazaj na prejšnji zaslon in boste “prisiljeni” v prijavo v aplikacijo. Ne glede na to pa gre za uporabno orodje, ki vam bo olajšalo izbiro ponudnika hrane in naročila.

Pošta Slovenije (Android, iOS)

Aplikacija Pošte Slovenije je lahko v določenih trenutkih nepogrešljivo orodje. Prek nje lahko na primer sledite svojim pošiljkam, kar je v primerih, ko ste datumsko vezani na kakšen dogodek, zelo koristna informacija. Aplikacija je opremljena tudi z zemljevidom vseh poštnih poslovalnic, kjer zna prikazati tudi vam najbližje, prav tako pridejo prav tudi odpiralni časi posameznih poslovalnic. Ne gre za najbolj atraktivno aplikacijo, a na trenutke pride še kako prav.


Prijavi napako v članku