Računalništvo, telefonija
04.08.2008 08:16

Deli z drugimi:

Share

Slovenski trg poslovne programske opreme

Vrednost slovenskega trga rešitev EAS se je v letu 2007 merjeno v USD povečala, v EUR pa malenkostno padla. Na podlagi rezultatov opravljene analize trga poslovne programske opreme, ki jo je pravkar izvedla analitska hiša IDC, lahko realno stagnacijo trga pripišemo zasičenosti v segmentu velikih in največjih podjetij, pa tudi premajhni dejavnosti ponudnikov ter nezadostne rasti povpraševanja v segmentu malih in srednje velikih podjetij. Le – ta pa za velikimi in največjimi ne zaostajajo zgolj po številu in vrednosti prodanih licenc, temveč tudi in predvsem v svoji percepciji koristi, ki jim jih tovrstne rešitve lahko prinesejo.

Glede na prihodke ustvarjene s prodajo poslovne programske opreme (EAS Enterprise Application Suite) v letu 2007 so bili trije največji ponudniki na trgu SAP, Microsoft Dynamics in lokalni ponudnik Kopa. V primerjavi z letom 2006 se je delež prvouvrščenega ponudnika SAP-a znižal, Microsoft Dynamics je poročal zdravo rast, medtem ko je Kopi sicer uspelo ostati na skupnem tretjem mestu, ne pa tudi ponoviti zelo dobrih rezultatov iz leta 2006.

V okviru raziskave poslovne programske opreme analitska hiša IDC spremlja tudi razdelitev prihodkov glede na prihodke ustvarjene v okviru posameznih funkcionalnih področij. Rešitve za upravljanje z viri podjetja sicer ostajajo največje funkcionalno področje, saj je bilo v tej skupini rešitev ustvarjenih kar 51 odstotkov vseh prihodkov, izvirajočih iz prodaje poslovnih programskih rešitev (v letu 2006 54 in leto poprej celo 58,5 odstotkov vseh prihodkov). Drugi največji in najbolj dinamičen segment rasti so predstavljale aplikacije OMA (Operations Management Applications), katerih prodaja je skupno predstavljala nekaj čez petino trga.

Največji potrošnik poslovne programske opreme glede na vložena sredstva še naprej ostaja predelovalna dejavnost, sledita pa ji maloprodaja ter telekomunikacije.

Raziskava slovenskega trga poslovnih rešitev ponuja izčrpen pregled slovenskega trga EAS, kvalitativne in kvantitativne informacije, analize ter napovedi. Ponudnikom ponuja odgovor na bistvena vprašanja o velikosti trga, segmentaciji, tržnih deležih in največjih ekonomskih in političnih dejavnikih, ki vplivajo na trg poslovne programske opreme.


Prijavi napako v članku