Računalništvo, telefonija
24.12.2013 16:42
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenski heker obsojen na 4 leta in 10 mesecev zapora

Slovenski sodni senat je avtorja škodljive programske kode, ki je pomagal zgraditi omrežje Mariposa, obsodilo na štiri leta in deset mesecev zapora. Poleg tega bo moral heker plačati še denarno kazen v višini tri tisoč evrov in poplačati vse sodne stroške. Odvetniki obsojenca se bodo sicer na sodbo pritožili.
Slovenski heker Matjaž Škorjanc bo moral za zapahi preživeti štiri leta in deset mesecev!
Slovenski heker Matjaž Škorjanc bo moral za zapahi preživeti štiri leta in deset mesecev!

Slovenski heker Matjaž Škorjanc iz Maribora je bil zaradi priprave izjemno škodljive programske kode obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora, plačilo denarne kazni v višini tri tisoč evrov in plačilo sodnih stroškov. Računalniškega kriminalca, ki je pomagal zgraditi omrežje Mariposa, je že leta 2010 razkrinkal ameriški Zvezni preiskovalni urad FBI skupaj s slovenskimi in španskimi organi pregona. Takoj za tem je bil mladenič izpuščen proti varščini, vendar ker je še vedno tržil škodljivo kodo, je bil v oktobru 2011 ponovno aretiran. Tožilci so mu sicer ponudili nižjo kazen v zameno priznanja krivde, vendar je Škorjanc to možnost zavrnil. Čeprav je omenjena škodljiva programska koda širom sveta povzročila za več deset milijonov evrov škode, so njegovi odvetniki že napovedali pritožbo.

Obtoženi Matjaž Škorjanc je škodljivo programsko kodo prodajal drugim napadalcem in hekerjem, odvisno od paketa rešitev pa je zanjo prejel med500 in 1500 evrov. Na osnovi njegove kode so spletni kriminalci namreč ustvarili prek 700 škodljivih omrežij in okužili na milijone računalnikov. Botnet omrežje Mariposa, ki je obsegal kar 12,7 milijona unikatnih IP-številk okuženih računalnikov, so njegovi upravljavci izkoristili za napade na uporabnike socialnih omrežij ter storitev spletne e-pošte in okužbo njihovih računalnikov. Iz okuženih računalnikov so nato ukradli večje število digitalnih identitet ter gesel, skupaj z bančnimi in drugimi podatki. Okuženo omrežje je bilo razširjeno v več kot 200-ih državah sveta, varnostni strokovnjaki ter organi pregona pa so njegovo delovanje zaustavili 23. decembra 2009.


Prijavi napako v članku