Računalništvo, telefonija
21.12.2016 13:19
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenec na temni strani spleta prodajal orožje v tujino

Kriminalisti so med preiskavo zasegli tudi strelno orožje.
Kriminalisti so med preiskavo zasegli tudi strelno orožje.

Slovenski kriminalisti so prijeli 39-letnega slovenskega državljana, ki je na tako imenovanem temnem spletu (darknet) prodajal prepovedano orožje, med drugim tudi avtomatske puške. Slovenski kriminalisti so v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi o preprodajalcu zbirali obvestila od junija letošnjega leta.

Kot je poročal Siol.net, je bil nepridiprav pri svojem delu nadvse uspešen, saj je orožje vedno primerno zapakiral, da ga ob morebitnih obmejnih kontrolah ne bi bilo mogoče zaznati, kupcem iz Francije, Nizozemske, Švedske, Velike Britanije, Italije in Norveške, pa ga je pošiljal preko poštnih logističnih centrov. Plačila za dostavljene pakete je prejemal v denarni valuti bitcoin. Pri njegovi trgovini na črno, mu je pomagal še 33-letni slovenski državljan iz okolice Ljubljane.

Slovenski kriminalisti so oba nepridiprava izsledili in ju tudi aretirali. V sklopu zaključne operacije in z izvedbo hišnih preiskav na več naslovih, so kriminalisti SKP PU Ljubljana pri obeh osumljencih našli in zasegli ponarejen denar: 32 bankovcev v apoenih po 20 evrov z enakimi serijskimi številkami in bankovec za 50 evrov ter večjo količino prepovedanega orožja. Našli so dva samokresa (kaliber 9mm), dve ročni bombi (1x M75 in 1x M50), 5 dimnih ročnih bomb, 7 vložkov za dimne ročne bombe, svetlobno ročno granato, 4 šok bombe, vadbene vžigalnike, vžigalne vrvice, približno 2500 nabojev različnih kalibrov, med njimi tudi prebojne, zažigalne in take z odrezano konico, teleskopske palice, več različnih bodal in še mnogo več. Nepridiprava se bosta morala o svojih nečednih dejanjih seveda zagovarjati pred pristojnim sodiščem.


Prijavi napako v članku