Računalništvo, telefonija
23.07.2008 09:17
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenec med zmagovalci Ciscovega tekmovanja NetRiders

Cisco je oznanil pet zmagovalcev prestižnega mednarodnega tekmovanja za omrežno povezovanje NetRiders, ki je 9. julija prvič potekalo prek spleta v 24 državah. Zmagovalci se bodo januarja 2009 udeležili študijske ekskurzije v Silicijevo dolino, ki jo v celoti sponzorira Cisco.

Grega Prešeren iz Slovenije, Boris Deković s Hrvaške, Csilla Bessenyei z Madžarske, Cristian Sandescu iz Romunije in Pavel Stefanov iz Bolgarije so prejeli glavno nagrado v tekmovanju, ki je bilo za omrežno akademijo prvo te vrste.

Grega Prešeren si je vstopnico na mednarodno tekmovanje prislužil na državnem tekmovanju NetRiders Slovenia, ki je potekalo 18. in 19. marca 2008 na Bledu v okviru konference Cisco Expo 2008. Kot druga finalistka državnega prvenstva se je mednarodnega tekmovanja udeležila tudi Marinka Žitnik.

Grega Prešeren je o vtisih in zmagi na prestižnem mednarodnem tekmovanju NetRiders povedal: »Res sem užival na tem tekmovanju. Bilo je zanimivo in polno izzivov, poleg tega je bila to priložnost za tekmovanje z drugimi študenti po svetu. Mislim, da smo pokazali in dokazali, da smo se na tečaju CCNA res veliko naučili. Zelo se veselim poti v San Jose, saj verjamem, da je to odlična priložnost, da izvem več o omrežnih tehnologijah in o poteku dela v tej industriji. Vsekakor je to odlična priložnost za mojo nadaljnjo kariero na tem področju.«


Grega Prešeren.

Tekmovanja se je skupaj udeležilo 70 vnaprej izbranih študentov omrežne akademije iz 24 držav. To je bilo prvo virtualno, sočasno tekmovanje omrežne akademije v takem obsegu. Predstavnike držav na tekmovanju so izbrale njihove akademije. Udeleženci so morali tekom dneva izvesti različne naloge, vključno z odgovarjanjem na tehnična vprašanja izbirnega tipa, praktično konfiguracijo usmerjanja in simuliranim klicem za tehnično podporo.

V zadnjem desetletju vse bolj primanjkuje usposobljenega kadra v IT sektorju. Raziskava, ki jo je Cisco opravil v zadnjih dveh letih, kaže, da 30-odstotno pomanjkanje ljudi z ustreznim znanjem ovira rast in produktivnost v Evropi in na Bližnjem vzhodu. V Zahodni Evropi se države, kot so Nemčija, Francija in Velika Britanija, srečujejo s povprečnim 14-odstotnim primanjkljajem, medtem ko v Vzhodni Evropi, na primer v Ukrajini, v sektorju IKT primanjkuje 28.000 usposobljenih ljudi, kar je več kot 33 odstotkov.

Organizatorka tekmovanja Penny Bradley poudarja pomen dogodkov, kot je tekmovanje NetRiders: »Prednost takih tekmovanj je, da udeležencem zagotovijo priložnost, da pokažejo svoje učne spretnosti in spretnosti za tržišče.«

Zmagovalci bodo januarja 2009 odpotovali v San Jose, kjer bodo teden dni preživeli na sedežu podjetja Cisco Systems, Inc. in se srečali z vodilnimi v podjetju, s sistemskimi inženirji in Ciscovimi strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na njihova vprašanja in jim posredovali informacije. Srečali se bodo tudi s Ciscovimi partnerji in drugimi organizacijami IT.


Prijavi napako v članku