Računalništvo, telefonija
14.03.2006 12:06
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenci nori na prenosnike


Prenosniki dosegajo zavidljivo rast. Jih sploh lahko kaj ustavi?

Rezultati najnovejših letnih raziskav trga mednarodne analitske hiše IDC kažejo, da je bilo lani v Sloveniji prodanih 159.173 osebnih računalnikov oziroma 7.1 % več kot leto poprej, medtem ko je število prodanih tiskalnikov znašalo 92.046 enot oziroma le odtisoček manj kot leta 2004.

Število dobavljenih računalnikov se je povečalo v vseh segmentih z izjemo namiznih računalnikov, najbolj pa v segmentu prenosnikov, kjer je bilo skupno število prodanih enot za kar za 62,3 % višje kot leto prej. Relativno visoko rast beleži tudi segment strežnikov x86, kjer je bilo v primerjavi z lanskim letom prodanih 21,6% več enot.

Gledano po deležih pošiljk v posameznem segmentu največji del trga še vedno predstavljajo namizni računalniki (64.6 %), sledijo prenosniki (32 %) in strežniki x86 (3.4 %), pri čemer velja omeniti, da se je na račun večjega deleža prenosnikov ter v precej manjši meri tudi strežnikov občutno zmanjšal delež namiznih računalnikov, in sicer za kar 11,3 odstotne točke.

Vodilni ponudnik t. i. brand name sistemov ter hkrati vodilni ponudnik na slovenskem trgu je bil tudi v letu 2005 HP, sledita pa Dell na drugem ter Lenovo na tretjem mestu. Med domačimi ponudniki je prvo mesto zavzel Comtron, ki je sicer skupno na drugem mestu z 12,2 % tržnim deležem, sledita pa Avtera s svojo blagovno znamko PCX ter Acord 92 (PC Plus). Domači ponudniki so bili po številu prodanih enot sicer manj uspešni kot v letu 2004, saj se je njihov skupni tržni delež v primerjavi z letom 2004 zmanjšal za 6,2 odstotka.

Tudi na tiskalniškem trgu je v letu 2005 tako količinsko kot vrednostno najboljše prodajne rezultate beležil HP, ki sta mu po številu prodanih enot sledila Canon in Lexmark, po vrednosti pa Lexmark in Epson.


Prijavi napako v članku