Računalništvo, telefonija
22.04.2008 09:05
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenci največ uporabljamo MySpace, Facebook in Hi5

Httpool je v raziskavi Uporaba spletnih socialnih omrežij v Sloveniji skupaj z izvajalcem raziskave, podjetjem Valicon odkrival katera omrežja so najbolj priljubljena med Slovenci, kdo in kakšni so uporabniki spletnih omrežij in kakšen je njihov odnos do oglaševanja.

Da bi svojim naročnikom in poslovnim partnerjem ponujala najboljše, sta se Httpool in Valicon konec leta 2007 odločila poglobiti sodelovanje. Httpool, strokovnjak interaktivnih trženjskih storitev bo vodilno mesto tudi v prihodnosti lahko ohranjal s pomočjo raziskav vedenja uporabnikov. Za pomoč pri odkrivanju vedenja uporabnikov spletnih omrežij so izbrali družbo Valicon, strokovnjake za trženjske raziskave. Obe podjetji s svojimi podružnicami delujeta v Sloveniji kot tudi na Balkanu in preko partnerjev v centralni in vzhodni Evropi.

Spletno raziskavo, v kateri je sodelovalo 1059 uporabnikov interneta, je februarja in marca 2008 za Httpool opravljala družba Valicon. Podatki so reprezentativni glede na populacijo uporabnikov interneta.

Pomembnejše ugotovitve:
– med slovenskimi uporabniki interneta je najbolj poznano spletno omrežje MySpace (kar 60 % uporabnikov ga pozna), vanj je včlanjenih 12 % uporabnikov; za njim je Facebook (37 % ga pozna, včlanjenih 9 %); na tretjem mestu je Hi5 (27 %, včlanjenih 9 %)
– 26 % uporabnikov interneta je včlanjenih v vsaj eno spletno socialno omrežje
– uporabniki v okviru spletnih omrežij najpogosteje pošiljajo sporočila in si dopisujejo, ohranjajo prijateljstva, si urejajo svoj osebni profil
– slovenske oglase je na straneh spletnih omrežij opazilo 27 % uporabnikov spletnih omrežij, največ na MySpace-u (34 %), Facebooku-u (30 %) in Hi5 (23 %)
– 50 % članov omrežja Facebook obišče strani skupnosti vsak dan ali pogosteje(LinkedIn ima največji delež članov, ki so v članske strani vpisani ves čas – 21 %)
– uporabniki omrežij MySpace, Facebook in Hi5 so si demografsko precej podobni, le uporabniki LinkedIna izraziteje odstopajo od uporabnikov drugih socialnih omrežij; Facebook ima tako največ študentov (60 %), MySpace in Hi5 imata malce manj študentov (40-50 %), člani LinkedIna pa so zaposleni (58 %) in smaozaposleni (17 %)
– v osnovni aktivnostih so si člani skupnosti precej podobni, razlike obstajajo pri manj pogosto uporabljenih storitvah:
– Hi5 člani večinoma spoznavajo nove kontakte, člani Facebooka pa jih ohranjajo
– člani MySpace-a na straneh svojega omrežja največ poslušajo glasbo


Prijavi napako v članku