Računalništvo, telefonija
24.11.2016 16:28
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenci med najbolj inovativnimi Evropejci

Slovenci med najbolj inovativnimi Evropejci
Slovenci med najbolj inovativnimi Evropejci

Znani so rezultati tretje izvedbe projekta New Europe 100. Med letošnjimi finalisti je tudi 6 izzivalcev iz Slovenije. Projekt, ki so ga izvedli Res Publica, Google, Mednarodni višegrajski sklad in Financial Times v sodelovanju s številnimi institucijami, izpostavlja najbolj izjemne inovacije v Srednji in Vzhodni Evropi.

Programska oprema za avtonomno vožnjo v samovozečih se avtomobilih, telemedicinske storitve, ki podpirajo ženske med nosečnostjo, sporočila z animiranim znakovnim jezikom – to je le nekaj izmed finalistov tretje izvedbe projekta New Europe 100, ki izpostavlja in slavi inovatorje iz Srednje in Vzhodne Evrope. Le-ti razvijajo aplikacije, spodbujajo družbene iniciative, izumljajo projekte in tehnologije, uporabne za ljudi v Evropi in drugod po svetu. Največjo skupino med letošnjimi finalisti predstavljajo posamezniki in ekipe, ki delujejo na področju podjetništva (54 %) ter družbe in politike (29 %). Med finalisti so tudi predstavniki znanstvenega področja (10 %) ter medijev in kulture (7 %).

»Želimo deliti zgodbo o navdihujočih, kreativnih in družbeno angažiranih inovatorjih iz Srednje in Vzhodne Evrope. Naša regija je lahko zelo ponosna na razvijalce, poslovneže, znanstvenike in kulturne menedžerje, ki so danes gonilna sila inovacij, ki bodo krojile našo prihodnost,« je povedal Wojciech Przybylski, predsednik sklada Res Publica in pobudnik tega projekta.

Izmed številnih nominacij, ki so jih lahko podali Partnerji za imenovanje in splošna javnost, so izbrali sto posameznikov – finalistov projekta New Europe 100. »Zelo očitno je, da se na področju Srednje in Vzhodne Evrope rojeva vse več in več uspešnih in inovativnih podjetij. To potrjuje, kako izjemno velik potencial obstaja v naši regiji in da nove tehnologije in digitalna ekonomija postajajo ne le izziv, ampak tudi izjemna priložnost za izstopajoče znanstvenike, ambiciozne podjetnike in kreativne aktiviste, da imajo pozitiven učinek na svetovni ravni,« je povedala predstavnica Googla, Marta Poślad.

Namen projekta New Europe 100 je izpostaviti voditelje in pobudnike pozitivnih sprememb in s tem podpirati inovacije v Srednji in Vzhodni Evropi. Tokratni seznam je že tretja ponovitev projekta, ki ga organizirajo Res Publica, Google, Mednarodni višegrajski sklad in Financial Times v sodelovanju s številnimi institucijami iz Srednje in Vzhodne Evrope.

Celoten seznam inovatorjev iz Srednje in Vzhodne regije je na voljo na spletni strani www.ne100.org in Twitterju.

Predstavitev slovenskih nagrajencev:

  1. Ivo Boscarol, generalni direktor, Pipistrel
  2. Željko Khermayer, soustanovitelj, Feelif
  3. Kristjan Košič, generalni direktor, Adora
  4. Tomo Križnar, mirovni aktivist
  5. Denis Lončar, generalni direktor, Gotoky
  6. Blaž Zupan, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani

Prijavi napako v članku