Računalništvo, telefonija
09.10.2018 14:20
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slika prodana za 1,4 milijona, potem pa …

Prodana slika se je odpravila na pot skozi rezalnik
Prodana slika se je odpravila na pot skozi rezalnik

Na lokalni dražbi v Londonu je bila na avkciji slika, ki jo je umetnik poimenoval kar “Dekle z balonom”. Ustvaril jo je namreč lokalni ulični umetnik, znan pod psevdonimom Banksy. Najbolj znan je predvsem po slikah o politiki in kulturi. Težava pa je bila, ko se je slika pojavila na lokalni dražbi. Ravno, ko je zadnji ponudnik na dražbi ponudil okrog 1,4 milijona dolarjev zanjo, kar je trikrat več od prve cene, se je zgodilo nekaj neverjetnega.

V sam okvir slike je bil namreč vgrajen rezalnik, tak, kot ga uporabljajo podjetja za zaupne dokumente. Le-ta se je aktiviral in začel sliko rezati pred očmi kupca. Na “srečo” je bila na koncu slika razrezana “le” do polovice, preden so jo uslužbenci odnesli.

Kako se je lahko kaj takega sploh zgodilo? Dejstvo je, da je to Banksy načrtoval. Ustvarjalec je namreč pred leti že sam v okvir vgradil rezalnik, če bi se slika slučajno pojavila na dražbi. Ta dogodek je čez noč postal senzacija in najdražja potegavščina, ki jo je zagodel umetnik.

Čeprav osebje ni vedelo za to potegavščino, se je kasneje govorilo, da je bil umetnik sam prisoten pri dražbi, seveda zamaskiran. Videoposnetek, ki ga je objavil po dogodku, pa si lahko ogledate v nadaljevanju.


Prijavi napako v članku