Računalništvo, telefonija
26.01.2018 06:30
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Skoraj milijardna kazen za Qualcomm zaradi nezakonitega poslovanja z Appleom!

Qualcomm bo moral zaradi svojega nečednega ravnanja plačati kazen v višini kar 997 milijonov evrov.
Qualcomm bo moral zaradi svojega nečednega ravnanja plačati kazen v višini kar 997 milijonov evrov.

Evropska unija in IT industrija sta že dolgo časa na “bojni nogi”, evropski birokrati pa se zelo pogosto ukvarjajo s tehnološkimi podjetji in njihovo poslovno prakso. Številna tehnološka podjetja, vključno z Applom in Microsoftom, so bila že kaznovana bodisi zaradi davčne utaje bodisi zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje. Novo tehnološko podjetje, ki je bilo kaznovano s strani Evropske unije, pa je tokrat podjetje Qualcomm. Tega so evropski komisarji obtožili kršitve protimonopolne zakonodaje na področju mobilni procesorjev, ki so jih dobavljali podjetju Apple.

Vodilni proizvajalec mobilnih procesorjev Qualcomm si je skoraj milijardno kazen prislužil zaradi tega, ker je od leta 2011 do leta 2016 njegovo napredno čipovlje za dostop do mobilnega omrežja 4G/LTE dobavljal izključno podjetju Apple in sicer v zameno za »nadomestilo«, druge proizvajalce mobilnih naprav pa je enostavno ignoriral. Zaradi tega je bila proti podjetju Qualcomm vložena tožba zaradi nelojalne konkurence, končna obsodba pa bo finančno kar precej udarila podjetje po žepu. To bo moralo namreč plačati kazen v višini kar 997 milijonov evrov.

Pri tem pa je zanimivo predvsem to, da Evropska komisija ni našla nobenega dokaza o tem, da je podjetje Apple sodelovalo v kakršnikoli nezakoniti dejavnosti. Čeprav Apple v pametne mobilne telefone in tablične računalnike vgrajuje izključno čipe podjetja Qualcomm, ti niso bili predmet nedavne proti monopolne preiskave. Evropska komisija je ob tem opozorila, da je visoka kazen med drugim tudi opozorilo vsem, kaj jih bo dejansko doletelo, če ne bodo poslovali v skladu s pravili.

Ker kazen v višini kar 997 milijonov evrov predstavlja za podjetje Qualcomm 5 odstotkov svojega letnega dohodka, se bo podjetje po mnenju mnogih strokovnjakov zagotovo pritožilo. Kljub temu pa so možnosti za uspeh zelo majhne, saj Evropska unija nima milosti do tistih, ki kršijo monopolno zakonodajo, saj pri tem škodujejo tako konkurenci kot tudi končnim potrošnikom.


Prijavi napako v članku