Računalništvo, telefonija
09.03.2018 06:40
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Si Severna Koreja lasti bitkoine v vrednosti 120 milijonov dolarjev?

Kim Jong-un naj bi do denarja prišel tudi s pomočjo kriptovalut.
Kim Jong-un naj bi do denarja prišel tudi s pomočjo kriptovalut.

Do kriptovalut je na splošno dalj časa veljal nekakšen odpor, v evforiji, ki smo ji priča v zadnjem času, pa so jih začeli sprejemati tudi nekateri največji skeptiki. Kriptovalute so sicer decentralizirane navidezne denarne enote, vrednost katerih striktno določata ponudba in povpraševanje. Zato ne preseneča, da naj bi se zanje ogreli tudi voditelji Severne Koreje, ki zaradi mednarodnih sankcij težko pridejo do svežega kapitala.

Glede na podatke, ki jih je posredoval nekdanji uslužbenec ameriške vohunske agencije NSA, je Severna Koreja do sedaj domnevno zbrala že kar 11 tisoč bitkoinov, vrednih več kot 120 milijonov dolarjev oziroma preračunanih 97 milijonov evrov. Severna Koraja naj bi bitcoine pridobila na »zakonit« način. To pomeni, da so do njih večinoma prišli z rudarjenjem in ne s kibernetskimi napadi, ki so iz te države precej pogosti.

Severna Koreja pa denar služi seveda tudi z nelegalnimi aktivnostmi in sicer z računalniškim kriminalom. Njihov najbolj znani napad je s škodljivo programsko kodo WannaCry, ki je lani prizadela ustanove in podjetja v več kot stotih državah širom sveta. Vsi okuženi računalniki so bili namreč zaklenjeni, na njih pa je bilo obvestilo o napadu in zahteva po odkupnini za njihovo vnovično delovanje v virtualni valuti Bitcoin. Zlonamerna koda je blokirala dostop do operacijskega sistema Windows in do vseh podatkov, in sicer dokler niso žrtve plačale zahtevane »odškodnine«. Po treh dneh se je zahtevana vsota podvojila, po sedmih dneh pa so bile datoteke izbrisane, če se odkupnina ni bila plačana.


Prijavi napako v članku