Procesorji
05.06.2009 06:32

Deli z drugimi:

Share

Šestjedrniki nared za prodajo

Novi Opteroni obetajo veliko!
Novi Opteroni obetajo veliko!

Podjetje AMD je najavilo razpoložljivost šestjedrnih procesorjev Opteron, ki so opremljeni s sredicami Istanbul, izdelanimi s pomočjo 45-nanometrske tehnologije. Ker novi izdelki podpirajo strežniške konfiguracije do osem procesorjev, predstavljajo neposredno konkurenco osemjedrnim Intelovim procesorjem Xeon z jedri Dunnington, saj ti podpirajo strežniške konfiguracije do največ štiri procesorske enote.

Prve strežnike, opremljene s šestjedrnimi procesorji Opteron, bodo kmalu v prodajo kot prva ponudila podjetja Cray, Dell, HP, IBM in Sun. Energijsko varčne različice novih procesorjev Opteron z oznakama HE in EE ter najzmogljivejšo inačico z oznako TPD pa lahko pričakujemo na trgu šele v drugi polovici letošnjega leta.

Pri podjetju AMD zatrjujejo, da lahko njihovi novi procesorji ponujajo do 34 odstotkov več zmogljivosti na en vat električne moči v primerjavi s predhodno generacijo štirijedrnih Opteronov. Hitrejše delovanje gre v prvi vrsti pripisati novemu sistemu HT Assist, ki zmanjšuje odvečen podatkovni promet med posameznimi procesorskimi ležišči.

Prvi šestjedrni procesorji AMD Opteron so združljivi s podnožjem Socket 1207 in nudijo precej boljšo podporo virtualizacijski tehnologiji. Novinci so občutno zmogljivejši od predhodnikov, kar so dokazali tudi preizkusi, ki so bili pred časom opravljeni na sistemih, opremljenih z dvema oziroma štirimi procesorji Istanbul in operacijskim sistemom Windows Server 2008.

Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Prijavi napako v članku