Računalništvo, telefonija
28.02.2011 09:08

Deli z drugimi:

Share

Seagate in Western Digital pripravljena na tehnologijo Thunderbolt

Tehnologija Thunderbolt zagotavlja tako izjemno hiter prenos podatkov kot enostavno povezljivost.
Tehnologija Thunderbolt zagotavlja tako izjemno hiter prenos podatkov kot enostavno povezljivost.

Podjetje Apple je pred kratkim vodilno družino prenosnih računalnikov MacBook Pro opremilo s težko pričakovano tehnologijo Thunderbolt. Ta omogoča izredno hiter prenos podatkov, in sicer s hitrostjo do deset gigabitov na sekundo. Poleg tega podpira še prenos podatkov in video signala v visoki ločljivosti prek enega samega kabla.

Ker tehnologija Thunderbolt omogoča, da film v visoki ločljivosti prenesemo v manj kot pol minute, sta se zanjo že ogrela dva vodilna proizvajalca zunanjih trdih diskov. Tu gre za podjetij Seagate in Western Digital. Podjetje Seagate bo s tehnologijo Thunderbolt opremilo vse zunanje trde diske družine GoFlex. Nathan Papadopulos, Seagatov direktor za odnose z javnostjo, je potrdil, da bodo novinci naprodaj še pred poletjem.

Konkurenčno podjetje Western Digital je prepričano, da je tehnologija Thunderbolt pisana na kožo predvsem visokoločljivim večpredstavnostnim vsebinam. Ta namreč zagotavlja izjemno hiter prenos podatkov. Poleg tega omogoča še enostavno povezljivost za hiter dostop do večpredstavnostnih vsebin. Podjetje Western Digital bo prve zunanje trde diske, opremljene s tehnologijo Thunderbolt, ponudilo v prodajo proti koncu pomladi.

Ker podjetji Western Digital in Seagate skupno obvladujeta kar polovico svetovnega trga trdih diskov, ima tehnologija Thunderbolt zagotovljeno svetlo prihodnost. Ker je nova tehnologija za nameček prosto dostopna za vgradnjo v sisteme, kable in naprave, gre pričakovati, da bo kmalu postala privzeti standard za visokozmogljiv prenos podatkov med napravami. Ali to pomeni, da bo konkurenčni vmesnik USB 3.0 kmalu odšel v večna lovišča?


Prijavi napako v članku