Računalništvo, telefonija
22.11.2016 06:55
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se Slovencem obeta davek na internet?

Upajmo, da si Ministrstvo za kulturo premisli glede uvedbe dodatnega davka na svetovni splet.
Upajmo, da si Ministrstvo za kulturo premisli glede uvedbe dodatnega davka na svetovni splet.

Lahko bi rekli, da je v Sloveniji mogoče vse, vključno z obdavčitvijo svetovnega spleta. Na spletu smo namreč zasledili stran, kjer avtor uporabnike poziva k uporu proti spremembi, ki bi državljane in podjetja še dodatno udarila po žepu. Na spletni strani http://bit.ly/Davek-Internet-NE navajajo, da so Ministrstvo za kulturo in snovalci Strategije razvoja medijev v Republiki Sloveniji zapisali namero o obdavčitvi dostopa do interneta, s katerim bi financirali deficitarne medijske vsebine.

V omenjeni strategiji je zapisano, da se obeta uvedba obveznega prispevka operaterjev, ki ponujajo dostop do svetovnega spleta za vse imetnike spletnih priključkov. Pobrani denar pa bi šel v sklad za deficitarne informativne vsebine. Tu gre predvsem za vsebine, ki običajnim uporabnikom niso preveč zanimive, in sicer s področij kulture, znanosti, izobraževanja, zdravstva in drugih sorodnih vsebin. Z obdavčitvijo svetovnega spleta bi dejansko pobrani davek šel za namene spodbujanja predvsem novinarskega dela in ne pokrivanja drugih stroškov izdajateljev.

Ne glede na dobre namene omenjene strategije bi z obdavčitvijo svetovnega spletna nedvomno »ta kratko« potegnili prav uporabniki. Čeprav bi morali davek plačevati ponudniki storitev dostopa do svetovnega spleta, bi se ta strošek zagotovo takoj prelevil na pleča njihovih uporabnikov, in sicer preko višje mesečne naročnine. Poleg tega bi nekateri na ta račun kar precej zaslužili, saj v strategiji ni določenih meril, kdo in v kakšni višini bi ta sredstva prejemal ter kdo bi razdeljevanje sredstev nadziral.


Prijavi napako v članku