Računalništvo, telefonija
26.08.2016 14:10
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spopad Tizena proti Androidu

Novi Tizen 3.0 na telefonu Z2 se lahko brez težav kosa z Androidom!
Novi Tizen 3.0 na telefonu Z2 se lahko brez težav kosa z Androidom!

Podjetje Samsung je pred kratkim napovedalo razpoložljivost novega pametnega mobilnega telefona, ki bi lahko pomenil začetek konca mobilnega operacijskega sistema Android. Na pametnem mobilnem telefonu Z2 je namreč namesto Androida nameščen mobilni operacijski sistem Tizen, ki je v zadnjih nekaj letih vidno napredoval. Mobilni operacijski sistem Tizen 3.0 je namreč v primerjavi s predhodnikom precej bolj varen, poleg tega pa mobilne aplikacije delujejo precej bolj tekoče, kar uporabnikom seveda prinaša precej boljšo uporabniško izkušnjo. Tizen 3.0 za nameček podpira 64-bitne procesorje, ki temeljijo bodisi na zgradbi x86 bodisi na zgradbi ARM ter zagotavlja tekoče predvajanje videoposnetkov ločljivosti 4K in polno združljivost z najnovejšim programskim vmesnikom Vulkan API. Ta predstavlja osnovo za pripravo zmogljivih iger, vključno s podporo za navidezno resničnost, ki vse bolj pridobiva na priljubljenosti.

S pametnim mobilnim telefonom vseh prednosti mobilnega operacijskega sistema ne bomo mogli ravno v celoti izkoristiti, saj gre za model nižjega cenovnega razreda, za katerega je potrebno v Indiji odšteti zgolj 60 evrov. Kljub temu novost uporabnike storitev mobilne telefonije ne bo pustila na cedilu, saj so jo inženirji podjetja Samsung opremili s štirijedrnim procesorjem Spreadtrum frekvence 1,5 gigahercev in gigabajtom sistemskega pomnilnika. Tu najdemo še vgrajeni pomnilnik z osmimi gigabajti prostora, ki ga je mogoče razširiti s pomočjo pomnilniških kartic microSD, digitalni fotoaparat ločljivosti pet milijonov slikovnih točk, spletno kamero ločljivosti VGA in baterijo zmotljivosti 1.500 miliamper ur, ki novincu zagotavlja dovolj dolgo avtonomijo delovanja.

Pri pametnem mobilnem telefonu Samsung Z2 z mobilnim operacijskim sistemom Tizen je nekoliko moteč le zaslon, ampak zgolj za tiste, ki bodo mobilnik uporabljali za prebiranje spletnih vsebin. Inženirji so ga namreč opremljeni z zgolj 4-palčnim (10,2-centimetrskim) zaslonom ločljivosti 480 x 800 slikovnih točk. Novost je na voljo v zlati, črni ali rdeči barvi. Upajmo, da bo pametni mobilni telefon Samsung Z2, kmalu prispel tudi k nam.


Prijavi napako v članku