Monitorji
13.06.2017 14:15
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung predstavil najširši računalniški monitor

Samsung predstavil najširši računalniški monitor
Samsung predstavil najširši računalniški monitor

Ko so lansko leto računalniški navdušenci prvič preizkušali ultra široki monitor, so jih takoj prevzele lastnosti, ki jih ponuja. “Ultra široki” monitorji spadajo med novejše tehnološke izdelke, njihova glavna lastnost oziroma konkurenčna prednost pa je, da so preprosto izjemno široki. Samsung pa je nedavno predstavil nadgradnjo širokih monitorjev in javnosti razkril model z oznako CHG90, prvi monitor, ki spada v kategorijo “super ultra širokih” monitorjev. Kot lahko vidite na sliki gre za izjemno širok monitor, ki je videti tako, kot če bi skupaj zlepil dva običajna monitorja.

CHG90 ponuja razmerje med širino in višino 32:9. Zgolj za primerjavo naj povemo, da imajo tipični ultra široki monitorji razmerje 21:9, medtem ko navadni monitorji dosežejo 16:9. Samsung CHG90 je del nove Samsungove linije “gamerskih” monitorjev, ki s svojimi specifikacijami in lastnostmi navdušujejo igralce iger po vsem svetu. Ponujajo namreč hiter odzivni čas in AMD FreeSync 2 tehnologijo. Za vas smo pripravili nekaj lastnosti novega monitorja CHG90, katere vas ne bodo pustile ravnodušnih.

Na drugi sliki lahko zares dobimo občutek, kakšno širino predstavlja Samsungov monitor CHG90. Vidimo odprt Excelov dokument, za katere smo navajeni normalnih dimenzij, pri Samsungovem monitorju pa lahko vidimo, koliko delovnega prostora nam je ponujenega. Samsung je med drugim poskrbel, da lahko uporabimo tudi naš periferni vid, saj je monitor ukrivljen in to nam omogoča, da nam nobena podrobnost ne uide izpred oči. Brez tega, da bi ekran bil ukrivljen, bi uporabnik najverjetneje bil primoran vseskozi obračati glavo, kar bi lahko čez čas postalo precej nelagodno in moteče. Samo predstavljajte si, da sedite v službi 8 ur za računalnikom in nenehno obračate glavo. Ravno zato je Samsung poskrbel za 178-stopinjski vidni kot.

Na naslednjih slikah lahko vidimo primerjavo med igranjem igre na navadnem 16:9 ekranu in Samsungovem 32:9 ekranu. Razlika je zares impresivna kajne? Igranje iger na novem CHG90 postane bolj realistično kot kdajkoli prej, kajti občutek imamo, da smo zares del igre. Opravljen je bil test z igro Battlefield 1 in rezultati so pokazali, da v primeru igranja na monitorju CHG90, igralci dobijo nekaj prednosti, saj lahko opazijo sovražnike na mestih, kjer jih z navadnimi monitorji ne bi mogli. Poleg tega, da ukrivljenost in širina ponudita nekaj dodatnega manevrskega prostora, uporabniška izkušnja postane bolj pristna, edinstvena in neprimerljiva z ostalimi monitorji.


CHG90 omogoča tudi igranja na polovici ekrana, medtem ko drugo polovico uporabljamo za karkoli drugega. Gre v bistvu za dva “full HD” (1080p) ekrana, ki sta združena v enega. Po besedah ustvarjalcev je ta monitor kot nalašč za večopravilnost, saj omogoča večjo učinkovitost. Resolucija 3840 x 1080 monitorja spada med mnoge impresivne lastnosti. VA LCD panel omogoča izjemno hiter odzivni čas, ki je vsega 1 milisekundo, osvežitvena frekvenca 144 Hz pomeni, da se vsaka slikovna točka osveži 144 krat na sekundo, Samsung CHG90 med drugim premore tudi posebno tehnologijo, ki se sicer uporablja v HD televizijah za izboljšanje svetlobe in barv, k temu pa pripomore tudi HDR10. Monitor CHG90 je sploh prvi, ki vsebuje AMD FreeSync 2 tehnologijo, ki računalniku pomaga, da grafična kartica gladko komunicira z monitorjem brez kakršnihkoli težav z ekranom.


Samsung CHG90 stane preračunanih 1340 eur in je že na voljo za prednaročila na Amazonu.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung monitorji LCD monitorji 4K monitorji

Prijavi napako v članku