Fotoaparati in kamere
20.03.2014 21:39

Deli z drugimi:

Share

Samsung NX mini SMART: Najtanjši in najlažji fotoaparat s sistemom zamenljivih objektivov

Ljubitelji selfiejev z najtanjšim fotoaparatom z zamenljivimi objektivi na svetu ne bodo zamudili niti enega primernega trenutka za zajem fotografij izjemne kakovosti.
Samsung NX mini SMART: Najtanjši in najlažji fotoaparat s sistemom zamenljivih objektivov
Samsung NX mini SMART: Najtanjši in najlažji fotoaparat s sistemom zamenljivih objektivov

Samsung Electronics je danes napovedal izid najtanjšega in najlažjega fotoaparata z zamenljivimi objektivi na svetu NX mini, ki je z izjemno kakovostjo posnetkov popoln fotografski spremljevalec na poti. Ker ima možnost povezave NFC in Wi-Fi, lahko svoje posnetke delimo s prijatelji preprost in hiter način, kjerkoli in kadarkoli.

NX mini je najtanjši in najlažji fotoaparat* s sistemom zamenljivih objektivov na tržišču. Brez objektivov tehta borih 158 g, ohišje pa je tanko zgolj 22,5 mm, zato lahko brez težav smukne v vsak žep, a kljub temu ustvari osupljive rezultate, nad katerimi bo navdušen še tako zahteven fotograf. Zunanjost ohišja je elegantne kovinske barve z prestižnim učinkom usnja, zato je fotoaparat naravna izbira za vse, ki želijo pritegniti pozornost. Na voljo bo v petih barvnih odtenkih: beli, rožnati, metino zeleni, rjavi in črni.

Izraz selfie je postal stalnica v jezikih po vsem svetu, njegova priljubljenost pa samo še narašča. Iz tega se je razvila nova beseda »welfie«, ki pomeni avtoportret z dvema ali več ljudmi na fotografiji. Samsung je ujel ta trend in ga olajšal s svojim novim fotoaparatom NX mini, ki s svojimi lastnostmi podpira prav ta način fotografiranja. Uporabniki lahko vidijo predogled zajema fotografije na 7,62-cm preklopnem zaslonu na dotik, ki se zavrti za 180 stopinj, zato ne bodo nikogar izpustili iz posnetka. Zmogljivo tipalo in procesor zagotavljata jasne in ostre fotografije, ultra tanki 9-mm širokokotni objektiv pa uspešno ujame skupinske posnetke z razdalje iztegnjene roke.

Težko je pozirati in obenem poskušati stisniti gumb za zajem fotografije, zato je nova funkcija Wink shot na NX mini tako zelo priročna – vse kar moramo narediti je, da namestimo fotoaparat in pomežiknemo vanj, da ga funkcija zazna, nato pa NX mini po dveh sekundah avtomatično sproži zaklop in ustvari fotografijo brez nepotrebnega stiskanja gumbov.

Klub svoji majhnosti je NX mini zelo zmogljiv aparat. Tipalo 20,5-MP BSI CMOS omogoča zajem visokokakovostnih fotografij in najvišjo ločljivost v tem razredu, zato nam z NX mini ne bo ušla niti najmanjša podrobnost.

Način rafalnih posnetkov s hitrostjo 6fps pomaga pri fotografiranju hitro gibajočih se motivov, k čemur svoje doda tudi hiter zaklop 1/16000 sekunde, s tem pa bodo posnetki vedno jasni in ostri.

Tag & Go – s preprostim dotikom do deljenja spominov

Kot vsi drugi Samsungovi fotoaparati SMART v letu 2014 je tudi NX mini opremljen z naprednima povezavama Wi-Fi in NFC za preprosto deljenje fotografij. Funkcija Tag & Go, ki jo imajo samo Samsungove naprave, omogoča povezovanje naprav, ki so opremljene z NFC, kot so pametni telefoni, tablični računalniki in fotoaparati, s preprostim dotikom med obema napravama. Ko ju povežemo, lahko:

  • Izberemo več fotografij in jih prenesemo s funkcijo Mobile Link;
  • Fotografije pošljemo na do štiri naprave naenkrat s funkcijo Group Share, s čimer prihranimo veliko časa;
  • Upravljamo fotoaparat NX mini s pametnim telefonom in aplikacijo Remote View Finder Pro;
  • Fotoaparat uporabimo kot alarm za dojenčka s funkcijo Baby Monitor. Ko ta zazna hrup, se na povezanem pametnem telefonu aktivira slika, starši pa lahko preverijo, ali morajo poskrbeti za otroka.

Poleg tega je NX mini opremljen z različnimi pomnilniškimi opcijami; fotografije lahko naložimo neposredno z NX mini na pomnilnik v oblaku, v Dropbox ali Flickr, ki je priljubljena stran za deljenje fotografij. Dropbox novim uporabnikom nudi 2 GB brezplačnega pomnilniškega prostora, do katerih lahko dostopimo s praktično katere koli naprave, Flickr pa dopušča do terabajt velikosti naloženih fotografij. Deljenje fotografij še nikoli ni bilo tako preprosto kot z NX mini.

Posebni objektivi NX-M za NX mini

Samsung je predstavil tri objektive za NX mini (NX-M), ki so optimizirani za uporabo z ohišjem NX mini in bodo ustregli različnim potrebam uporabnikov.

  • Objektiv NX-M 9mm F3.5 ED s širokim kotom zajema in ultra tankim dizajnom je idealna rešitev za fotografiranje avtoportretov in pokrajin.
  • Objektiv NX-M 9-27mm F3.5-5.6 ED OIS je mikro-kompaktni zoom objektiv, ki je dovolj majhen, da ga spravimo v žep. S tem kompaktnim objektivom lahko delamo različne tipe posnetkov, od širokokotnih do telefoto posnetkov, optični stabilizator pa zagotovi potrebno ostrino.
  • Objektiv NX-M 17mm F1.8 OIS je primeren za fotografe, ki imajo radi učinek boké, pri katerem izjemno oster motiv v ospredju izstopa od zamegljenega ozadja.

Kupci NX mini lahko uporabljajo tudi vseh petnajst objektivov NX s pomočjo adapterja NX-M Mount Adapter (ED-MA4NXM). Ti objektivi so naprodaj ločeno.

* Najtanjši in najlažji fotoaparat s sistemom zamenljivih objektivov na svetu (19. marec 2014, rezultat Samsungove interne raziskave).


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več