Računalništvo, telefonija
26.02.2018 05:10
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung predstavil supertelefona Galaxy S9 in S9+

Samsung predstavil supertelefona Galaxy S9 in S9+
Samsung predstavil supertelefona Galaxy S9 in S9+

Samsung je na novinarski konferenci pred začetkom svetovnega kongresa mobilne telefonije MWC 2018 v Barceloni predstavil novo generacijo svojih telefonov najvišjega razreda. Govorimo seveda o telefonih Galaxy S9 in S9+, ki naj bi predstavljala največjo konkurenco Applovim iPhonom. Novinca bosta pri nas in drugod po svetu naprodaj od 16. marca dalje, njuna cena pa bo brez vezave znašala 849 evrov za S9 in 949 evrov za S9+. Pri tem velja še omeniti, da slovenski mobilni operaterji in trgovci za novinca že sprejemajo prednaročila.

Galaxy S9 in Galaxy S9+ sta na videz precej podobna svojima predhodnikoma, le da se je bralnik prstnih odtisov premaknil nekoliko nižje navzdol na hrbno stran. Seveda ne gre spregledati velikega zaslona, ki se razteza čez praktično celo prednjo ploskev telefona, pri čemer je manjši model Galaxy S9 opremljen s 14,7-centimetrsko oziroma 5,8-palčno diagonalo, večji pa s 15,7-centimetrsko oziroma 6,2-palčno diagonalo. Novinca za razliko od nekatere konkurence še vedno razpolagata s 3,5-milimetrskim priključkom za slušalke, omogočata uporabo pomnilniških kartic microSD in sta pričakovano odporna proti vodi, vlagi in prahu.

Po strojni plati Galaxy S9 in Galaxy S9+ prav tako navdušujeta. Opremljena sta namreč s procesorjem Qualcomm Snapdragon 845 oziroma Samsung Exynos za izbrane trge, štirimi (Galaxy S9) oziroma šestimi gigabajti (Galaxy S9+) sistemskega pomnilnika in vgrajenim pomnilnikom s 64 gigabajti prostora. Galaxyju S9 avtonomijo delovanja zagotavlja baterija zmogljivosti 3.000 miliamper ur, medtem ko ima večji model na razpolago baterijo zmogljivosti 3.500 miliamper ur. Podpirata pa seveda hitro polnjenje, po novem tudi prek brezžičnih polnilcev.

Oba telefona bosta pa morda še najbolj navdušila ljubitelje fotografije in videoposnetkov. Ponujata namreč mehansko spremenljivo zaslonko, kar prinaša boljši nadzor nad količino svetlobe, ki pade na tipalo. S spreminjanjem občutljivosti tipal tako prilagajata osvetlitev in spremembo časa zajetja fotografije. Pri nizki ločljivosti (720p) lahko telefona zajemata videoposnetke s hitrostjo kar 960 sličic na sekundo, izboljšali pa so tudi sistem samodejnega ostrenja. Zaradi novega procesorja za obdelavo fotografij pa obljubljajo 30 odstotkov manj šuma v slabih svetlobnih pogojih.

Nova Samsungova paradna konja poganja operacijski sistem Android 8.0 Oreo z nekoliko prirejenim uporabniškim vmesnikom, za odklepanje zaslona pa lahko poleg prstnega odtisa uporabimo tudi obraz.


Prijavi napako v članku