Prenosni računalniki
12.05.2011 15:05
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung ChromeBook: Prvi prenosnik s Chrome OS

Žepni računalnik Samsung Series 5 ChromeBook navdušuje v vseh pogledih!
Žepni računalnik Samsung Series 5 ChromeBook navdušuje v vseh pogledih!

Končno smo ga dočakali! Težko pričakovani Googlov operacijski sistem Chrome OS je vendarle nared za vsakdanjo uporabo. Prihod operacijskega sistema, ki temeljil na osnovi storitev računalništva v oblaku, je kot prvo oznanilo podjetje Samsung. To je za težko pričakovanega novinca pripravilo namenski žepni računalnik. Ta v debelino meri zgolj dva centimetra in »sliši« na ime ChromeBook.

Žepni računalnik Samsung Series 5 ChromeBook nas ne bo pustil na cedilu, saj za preračunavanje podatkov uporablja Intelov dvojedrni procesor Atom N570 frekvence 1,66 gigaherca. Zaslon z 12,1-palčno oziroma 30,7-centimetrsko diagonalo prav tako ni od muh, saj izrisuje slike z ločljivostjo do 1.280 x 800 točk. Podatke lahko shranjujemo tako na pogon Solid State kapacitete 16 gigabajtov kot pomnilniške kartice SDXC.

Preostala strojna oprema obsega še spletno kamero ločljivosti enega milijona točk ter brezžični povezavi Wi-Fi in 3G. Standardna baterija zadošča za slabih devet ur brezskrbnega dela. Za nakup osnovnega modela žepnega računalnika Samsung Series 5 ChromeBook, ki bo na voljo junija, bo potrebno onkraj luže odšteti le preračunanih 300 evrov. Različica s povezavo 3G bo slabih 50 evrov dražja. V to ceno bo mesečno vključenih še 100 megabajtov brezplačnega prenosa v omrežju Verizon. V poznem poletju naj bi žepni računalnik Samsung Series 5 ChromeBook s sistemom Chrome OS prispel še k nam.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung prenosni računalniki

Prijavi napako v članku