Računalništvo, telefonija
03.12.2020 14:09
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Salesforce kupil Slack za 27,7 milijarde ameriških dolarjev

Salesforce kupil Slack za 27,7 milijarde ameriških dolarjev
Salesforce kupil Slack za 27,7 milijarde ameriških dolarjev

Salesforce je potrdil, da so se odločili za nakup podjetja Slack, za 27,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je ena največjih kupčij v svetu tehnologije v zadnjih nekaj letih. Akvizicija Slacka je posebej odmevna v času, ko velik del ljudi po svetu dela od doma in uporablja različna kolaboracijska orodja, kot je tudi Slack.

Pred časom smo pisali o tem, da bi naj oblačno “software” podjetje Salesforce.com Inc. resno razmišljalo o prevzemu podjetje Slack Technologies Inc. Marc Benioff, prvi mož Salesforca, si je za odločitev o prevzemu podjetja Slack vzela kar nekaj časa, zdaj pa je sklenjeni dogovor opisal, kot “match made in heaven”, kar samo potrjuje, kako pomembna je zadnja poteza za Salesforce. Ta se v zadnjem času zelo direktno postavlja ob bok rivalom, kot je Microsoft in prevzem Slacka bi naj zmanjšal razliko do konkurence.

Tehnološki analitik pri Wedbush Securities, Dan Ives, je potezo gospoda Benioffa označil, kot odločitev, ki je prišla v zadnjem trenutku. “Če se Salesforce želi razširiti preko meja svojega jedrnega poslovnega stebra prodaje in marketinga … potem je to moment in to predstavlja velik korak v boju proti Microsoftu,” je zapisal v pismu investitorjem, po tem, ko je dogovor med Slackom in Salesforcom bil sklenjen.

Slack le stežka shajal s konkurenco

Slack je bil ustanovoljen leta 2009, svoj največji uspeh pa je doživel s skupinskimi pogovori, ki so se izkazali, kot dobra alternativa elektronski pošti. Ko je Slack stopil na borzo, je bila vrednost podjetja ocenjena na 20 milijard ameriških dolarjev. Kljub sicer uspešni zgodbi Slack ni bil deležen enake rasti, kot so je bile deležne nekatera druga tehnološka podjetja v času pandemije.

Glavni konkurent Slacka je od leta 2016 Microsoft, in sicer s svojim kolaboracijskim orodjem Teams, o katerem smo že pisali. Konec marca je Slack imel 12,5 milijonov uporabnikov, danes ima Teams več kot 100 milijonov uporabnikov. Takoj lahko vidimo, da je Slacku zmanjkalo “goriva” in Salesforce bi lahko to izkoristil, če bo strategija blagovne znamke in programske opreme zastavljena pametno.

Pred štirimi leti Microsoft razmišljal o nakupu Slacka

Do dogovora nikoli ni prišlo in nastalo je orodje Microsoft Teams – največji rival Slacka. Ko se megakorporacija, kot je Microsoft spusti v tekmo, potem ima konkurenca resne težave. Dejstvo je, da tekmovati s takšnimi podjetji, kot so Facebook, Apple, Google in Microsoft, ni mačji kašelj. Dokaz temu je, da ima Microsoft Teams danes skoraj 10-krat več uporabnikov od Slacka. Če je Slack leta 2016 mislil, da je zabavno imeti konkurenco, kot je Microsoft, je mnenje leta 2020 bilo zagotovo precej drugačno.

Zdaj, ko je Salesforce kupil Slack, bo lahko ta lažje konkuriral Microsoftu, pa čeprav pod drugim lastnikom.

Salesforce in Slack skupaj proti Microsoftu

To seveda ne bo lahka naloga, poleg tega pa ne smemo pozabiti še na nekatere ostale ponudnike podobnih storitev, ki se prav tako borijo za svoj prostor na trgu. Glavni izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella, je v začetku leta izjavil, da smo v dveh mesecih doživeli dve leti digitalne transformacije. To samo potrjuje, da se podjetja na globalni ravni vsa ukvarjajo z digitalno transformacijo, kar pomeni, da potrebujejo kvalitetna orodja, ki jim lahko pri tem pomagajo. Zanimivo bo spremljati, kakšna prihodnost se obeta Slacku in kaj lahko od tega nakupa Salesforce dejansko iztrži.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več