Računalništvo, telefonija
02.12.2018 05:59

Deli z drugimi:

Share

S tem izumom bi lahko prihranili do 90 odstotkov vode

S tehnologijo podjetja Orbital Systems AB je mogoče privarčevati 90 odstotkov vode in do 80 električne energije.
S tehnologijo podjetja Orbital Systems AB je mogoče privarčevati 90 odstotkov vode in do 80 električne energije.

Recikliranje zmanjšuje potrebo po izkoriščanju naravnih virov (v rudarstvu, kamnolomih in gozdovih) ter predelavo surovih materialov, kar seveda posledično povzroča še večje onesnaževanje vode in zraka. Ker recikliranje prihrani energijo in zmanjšuje emisije toplogrednih plinov, prispeva k boju proti podnebnim spremembam. Ker človeštvo dnevno porabi ogromno pitne vode, so pri švedskem podjetju Orbital Systems AB pripravili posebno tehnologijo, ki omogoča velike prihranke pri porabi vode, saj gre za tehnologijo za recikliranje pitne vode, ki bi jo bilo mogoče uporabiti tako v domovih kot v hotelskih verigah.

Inovativna tehnologija švedskega podjetja Orbital Systems AB temelji na podlagi senzorjev, ki kakovost vode analizirajo do 20 krat na sekundo in v navezi z umetno inteligenco določi, ali se lahko odpadna voda ponovno uporabi ali ne. Če je voda dovolj kakovostna za ponovno uporabo, jo naprava očisti preko filtrov in ultravijolične svetlobe, ki seveda uniči vse zdravju škodljive mikroorganizme. Na ta način je mogoče prihraniti do 90 odstotkov vode in do 80 električne energije, kar seveda znatno pripomore k zmanjševanju onesnaženosti okolja. V to so prepričani tudi vodilni Evropske investicijske banke (EIB), saj so podjetju Orbital Systems AB za razvoj njihove inovativne tehnologije odobrili posojilo v višini kar 15 milijonov evrov. Zagonski kapital bo uporabljen za raziskave in razvoj ter nadaljnjo izboljševanje sistema in njegovo komercializacijo tako v evropskem prostoru kot drugod po svetu.

Pri tem velja še omeniti, da je inovativni čistilni sistem podjetja Orbital Systems AB že v uporabi v marsikaterih gospodinjstvih in hotelskih verigah v Skandinaviji, najbolj priljubljeni pa so na otokih. Tam namreč čiste vode in energijskih virov ni v izobilju, zato je varčevanje z njimi ključnega pomena za uspeh podjetji in zmanjševanje strokov gospodinjstev ter za čistočo okolja.


Prijavi napako v članku