Računalništvo, telefonija
21.06.2020 12:01
Posodobljeno 12 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S 3D tiskom do višjih vetrnih elektrarn

3D tiskanje se vse bolj uveljavlja tudi na področju vetrnih elektrarn!
3D tiskanje se vse bolj uveljavlja tudi na področju vetrnih elektrarn!

Brez električne energije danes ne gre več. Ker klasični načini pridobivanja dragocene energije močno onesnažujejo okolje, človeštvo vse bolj prisega na alternativne oziroma obnovljive vire. Med njimi v zadnjem času prihajajo vse bolj v ospredje vetrne elektrarne, saj postajajo iz dneva v dan bolj učinkovite. To je tudi razlog, zakaj so inženirji podjetja General Electric zavihali rokave ter pripravili načrte za izgradnjo najvišje vetrne elektrarne doslej, pri tem pa si bodo pomagali s tridimenzionalnim tiskom.

S klasičnimi metodami izgradnje danes vetrne elektrarne dosegajo okoli 100 metrov višine. Pri podjetju General Electric pa so prepričani, da bi lahko s pomočjo namenskega 3D tiskalnika postavili vetrno elektrarno višine kar 200 metrov. Tridimenzionalno tiskanje betonske zgradbe bo namreč omogočilo postavitev močnejših vetrnih turbin, sam postopek izdelave pa bo cenejši in bolj učinkovit. Prva poskusna betonska zgradba, izdelana s pomočjo 3D tiska za vetrne elektrarne je bila na ta način že izdelana oktobra lani, na podlagi tega pa se bo kmalu pričel večletni projekt razvoja rekordno visokih vetrnih elektrarn.

Višje elektrarne bodo seveda omogočale proizvodnjo večje količine električne energije, kar bo seveda odlična novica za elektrifikacijo na številnih področjih, vključno s transportno industrijo. Več o zanimivem projektu naj bi bilo znanega proti koncu letošnjega leta.


Prijavi napako v članku