Računalništvo, telefonija
15.07.2010 11:57

Deli z drugimi:

Share

Ruski vohun v službi Microsofta

Ruski vohuni se očitno zanimajo tudi za ameriško programsko in strojno računalniško opremo!
Ruski vohuni se očitno zanimajo tudi za ameriško programsko in strojno računalniško opremo!

V začetku julija so agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI aretiral enajst oseb, za katere sumijo, da so vohunili za Rusijo. Pred kratkim se je v dolge lovke ameriškega zveznega preiskovalnega urada ujel še dvanajsti domnevni vohun. Šlo je za Alekseja Karetnikova, ki je bil kar devet mesecev zaposlen v Microsoftovem oddelku za preizkušanje programske opreme.

Na srečo ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI je bil možakar zelo slab vohun in so ga agenti tako rekoč takoj razkrinkali. Ker je bil Aleksej Karetnikov v svoji kratki vohunski »karieri« izredno površen in ni uspel pridobiti niti enega samega zaupnega podatka, proti njemu ni bil sprožen postopek pred sodiščem. Kljub temu ga bodo izgnali iz ZDA, saj je kršil zakonodajo o priseljevanju.

Pri tem se postavlja vprašanje, kje vse so še raztreseni ruski vohuni in kakšne podatke o strojni in programski opremi, ki jo uporabljamo pri našem vsakdanjem delu, imajo v svojih rokah. Ali to pomeni, da bo postala uporaba odprtokodne programske opreme za državne ustanove kmalu obvezna in neizogibna?


Prijavi napako v članku